Први квартал у великом броју шумских газдинстава премашио план

Дарко Момић
Први квартал у великом броју шумских газдинстава премашио план

БАЊАЛУКА - Упркос отежаним условима рада у првом кварталу ове године производња у великом броју шумских газдинстава у Српској реализована је у складу са планом, а поједина су и пребацила планиране оквире.

Према званичним подацима из предузећа “Шуме Републике Српске”, план производње у прве двије фазе које се односе на сјечу и привлачење извршен је у проценту од 110 одсто, док је трећа фаза, односно реализација остварена у проценту од 96 одсто, што је више него задовољавајући укупан резултат, с обзиром на временске услове у прва три мјесеца ове године.

Из управе “Шума Српске” наводе за наш лист да је тамо гдје су забиљежена мања или већа одступања приликом извршења производње наложено да динамички план производње буде доведен у планске оквире.

- Динамички план производње мора да буде у складу са усвојеним документима и да се доведе у планске оквире и у шумским газдинствима која су у прва три мјесеца имала пребачај, тако и у онима код којих је евидентиран подбачај у производњи - поручују из “Шума”.

У наредном периоду, наводе у “Шумама РС”, посебно ће бити праћени захтјеви тржишта, када је у питању потражња шумских дрвних сортимената, да би се прилагодила производња у све три фазе.

- Управа предузећа обавезала је директоре организационих дијелова који су имали лошију сортиментну и квалитетну структуру од планиране да одмах утврде разлоге њеног настанка те покрену поступке против одговорних лица, уколико је дошло до пропуста у раду - категорични су из врха овог јавног предузећа.

Поред свега наведеног, наводе даље, “Шуме” у наредном периоду очекује доста изазова, када је у питању остварење планиране сортиментне и квалитетне структуре шумских дрвних сортимената, која би могла бити нарушена због елементарне непогоде изазване леденом кишом у сјеверозападном дијелу Републике Српске, која је узроковала обимну штету у буковим шумама.

Када је ријеч о резултатима у прва три мјесеца ове године, рекордери су у ШГ “Лисина” из Мркоњић Града, у којем је план реализације извршен у проценту од 225 одсто. Другим ријечима, у мркоњићкој шумарији су умјесто планираних 2.678 кубика реализовали 6.033 кубика шумских дрвних сортимената.

Послије ШГ “Лисина” слиједи ШГ “Бањалука” са реализацијом од 151 одсто па “Приједор” са 149 и “Ботин” Невесиње са 142 одсто реализације, а план реализације пребацили су и шумска газдинства “Градишка” (128), “Рибник” (126), “Горица” Шипово (123), “Врбања” Котор Варош (119), “Височник” Хан Пијесак (112) те “Трескавица Трново и “Мајевица” Лопаре са по 107 одсто.

Подбачај

План производње за прва три мјесеца ове године није остварило 15 шумских газдинства. Најмање су подбацили у ШГ “Добој”, “Јахорина” Пале, “Чемерница” Кнежево, “Романија” Соколац, “Сјемећ” Рогатица и “Вучевица” Чајниче, у којима је производња извршена изнад 80 одсто. Најлошији план производње био је у ШГ “Борја” Теслић, гдје је план реализације остварен у проценту од само 30 одсто. Сва остала газдинства остварила су план у проценту од 54 до скоро 80 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана