Први корак ка изградњи Угљевика 3

Раде Јелић
Први корак ка изградњи Угљевика 3

УГЉЕВИК - На подручју засеока Делићи, у мјесној заједници Пељаве недалеко од Лопара, јуче су почела прва истраживања угља, што је први корак ка изградњи термоелектране "Угљевик 3".

Директор предузећа "Комсар енерџи РС" Синиша Мајсторовић истакао је да истраживања на подручју општина Угљевик и Лопаре треба детаљно да покажу колике су залихе угља.

- "Комсар енерџи" је добио концесију на двије и по године, до када ће спровести истраживања на подручју општина Угљевик и Лопаре. У овом периоду ми ћемо урадити елаборате о ресурсима угља. Локална заједница имаће вишеструку корист од термоенергетског пројекта "Угљевик 3" - казао је Мајсторовић.

Он је додао да су за истраживања ангажована предузећа из Републике Српске.

- Исту политику водићемо и за све сљедеће радове, јер нема потребе да поред домаћих фирми ангажујемо неке друге - нагласио је Мајсторовић.

Пројекат детаљних геолошких истраживања на лежиштима "Делићи" и "Пељаве-Тобут" у општинама Угљевик и Лопаре, те на лежишту "Баљак" у општини Угљевик предвиђа инвестиције укупне вриједности од око 12,7 милиона КМ.

Према оквирним процјенама, изградња нове термоелектране "Угљевик 3", снаге 400 мегавата и рудника који ће је снабдијевати угљем, коштаће 550 милиона марака. У овом енергетском објекту, чија је изградња планирана да буде завршена за 30 мјесеци, биће стално запослено 800, док ће индиректно запошљавати још 400 радника.

- Комплетну инвестицију финансира из властитих средстава "Комсар енерџи РС", која припада "Комсар енерџи груп лимитид", чији је оснивач Рус Рашид Сердаров, а већ је обезбијеђен новац за комплетну изградњу електроенергетског објекта - нагласио је Мајсторовић.

Тасовац

Извршни директор Рудника и Термоелектране "Угљевик" за техничка питања Милутин Тасовац изјавио је да су претпоставке да у овом крају "лежи" више од 300 милиона тона угља.

- То ће бити довољно за рад нове електране у идућих 20 година. Нова термоелектрана биће грађена поред постојеће ("Угљевик 1"), од које ће бити јача за 100 мегавата и годишње производити између 1.800 и 2.000 гигават-часова - појаснио је Тасовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана