Први авион Ер Србије добио име Новак Ђоковић

Aгенције
Први авион Ер Србије добио име Новак Ђоковић

Београд - Тенисер Новак Ђоковић проглашен је првим познатим Србином чије ће име бити дио серије "Живих легенди Србије" која ће се појавити на новој флоти Ер Србије.

 "Новак Ђоковић је добро познат и омиљен у Србији и савршено се уклапа у нашу нову визију и посвећеност циљу да постанемо водећи авиопревозник у региону," изјавио је господин Дане Кондић, генерални директор Ер Србије.

"Он је током ових година показао такмичарски дух и способност превазилажења великих изазова, на чему би му свако позавидео. Вредности које су већ сада легендарне широм света. Вредности и uособине са којима можемо да се поистоветимо и које ће бити главне вредности које одликују нашег новог националног авиопревозника."

Програм "Живих легенди Србије" ће бити представљан јавности постепено, у току наредних неколико мјесеци и укључиће имена до 14 Срба, наших савременика, чија локална и међународна достигнућа могу да служе као инспирација и која могу да се поистовјете са новим брендом Ер Србије.

Ербас А319 који је данас представљен и који носи име Новака Ђоковића, представља први корак у двофазном развоју нове флоте авиопревозника, у току ког ће у наредна два мјесеца бити уведено шест нових авиона, којима ће се у 2014. години, прикључити још четири.

Међу присутнима приликом откривања имена авиона по једној од највећих данашњих звијезда Србије, тренутно другог на међународној ATP листи и човjека који се сматра националном знаменитошћу, био је стриц познатог тенисера Горан Ђоковић, који је пружао своју пуну подршку свом братанцу у току његовог раста и развоја, од првих тениских корака до самог врха свjетског спорта.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и генерални директор авио компаније "Ер Србија" Дане Кондић приредили су вечерас пријем поводом представљања првог авиона "ербас 319" који ће носити име прослављеног српског тенисера.

У VIP хангару на аеродорому "Никола Тесла" пријему су присуствовали предсjедник Србије Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, министри, представници дипломатског кора и иностраног бизниса у Србији.

Гости су имали прилику да разгледају унутрашњост авиона, урађену по највишим свjетским стандардима и да се упознају са дијелом врхунских услуга.

Ђоковић се званицама обратио видео поруком из Париза.

Срећан сам што ће Ер Србија носити моје име

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић прихватио је приједлог да један од авиона у флоти компаније "Ер Србија" понесе његово име, а тим поводом рекао је да је поносан на још један српски бренд.

Након што му је почетком октобра саопштен овај предлог, Новак се није много двоумио и потпуно бесплатно уступио је коришћење његовог имена и бренда у ову сврху, пренио је PR тим тренутно другог тенисера свijета.

"Срећан сам ако могу да помогнем мојој држави у напору да, заједно са Етихадом, врати углед националној авиокомпанији и ваздухопловству. Бићу поносан када будем летео компанијом Ер Србија и сигуран сам да ће квалитет услуге бити на највишем нивоу. Жеља ми је да Ер Србија има што више летова, задовољних путника и радника, нове дестинације и добро пословање. Да сви заједно будемо поносни на још један бренд Србије", рекао је Ђоковић.

Најбољи српски тенисер тренутно се припрема за учешће на посљедњем мастерсу сезоне, од 28. октобра до 3. новембра у Паризу.

Сутра први лет

Авион је на спектакуларној свечаности у VIP хангару "Јат технике" откривен у присуству првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића, генералног директора "Ер Србије" Данета Кондића и предсједника "Етихад ервејза" Џејмса Хогана.

Они су први ушли и видјели како изгледа унутрашњост модерног авиона, након што су најавили нову еру српског ваздухопловства.

У хангару украшеном заставама нове авиокомпаније, препуном представника државе и медија, уз одбројавање је откривен "Ер Србијин" првенац.

Том приликом су представљене нове стјуардесе новог националног превозника и друго кабинско особље.

Вучић је истакао да је циљ да "Ер Србија" буде најјача, најбоља и најзначајнија авиокомпанија у региону, изразивши очекивање да ће за годину дана постати профитабилна компанија која ће држави плаћати порезе и доприносе.

Он је примјетио да је ово можда мали корак за ту компанију, али велики за државу Србију, "имајући у виду да смо успели да променимо однос понашања и начин размишљања како се улаже државни новац".

На сугестију да би први авион могао да носи име неког познатог Србина, Вучић је рекао да прихвата ту сугестију, док је Кондић, на констатацију новинара да би то могао да буде тенисер Новак Ђоковић, рекао да Ђоковић тренутно јесте најпопуларнији, али да постоје и други грађани који заслужују тако нешто.

Он је рекао да ће "Ер Србија" бити понос сваког грађанина земље и да ће се први пут показати да и у државној својини може да се направи предузеће са успјешним и модерним менаџментом.

Од 26. октобра "Ер Србија" ће успоставити нове летове са свог матичног аеродрома "Никола Тесла" у Београду ка Абу Дабију, а летови ка Бањалуци, Букурешту, Љубљани и Прагу биће реализовани до краја 2013. године.

Ти нови летови, како је речено, допуњују 29 дестинација ка којима су већ постојали летови ове авиокомпаније у оквиру љетњег распореда летења за 2013.

Кондић је нагласио да је ЈАТ морао да еволуира, одосно да се измјени, јер се свијет промијенио и тржиште је све конкурентније, додајући да ће "Ер Србија" бити најбоља авиокомпанија у региону.

Генерални директор нове националне авиокомпаније је захвалио Вучићу на великој подршци у оснивању "Ер Србије" и изразио наду да ће нова српска авиокомпанија испунити очекиваја.

"'Етихад ервејз' је очигледан пример како авио превозник за 10 година може да постане фирма која привреди доноси 10 милијарди долара, уз отварање на хиљаде радних места", рекао је Кондић, додајући да "Етихад" уз све то остварује и профит.

То је и циљ "Ер Србије", додао је он.

Кондић је рекао да се путници на свјетском тржишту искључиво опредјељују за неку компанију на основу цијене, услуге и удобности путовања и да "Ер Србија" мора у сва та три сегмента да буде боља.

"Етихад ервејз" учиниће у "Ер Србији" доступним кредит од 40 милиона америчких долара, који ће бити претворен у 49 одсто власничког удјела у "Ер Србији" у јануару 2014. године након регулаторних одобрења, а једнака ињекција капитала доћи ће и од Владе Србије.

Национална авиокомпанија "Ер Србија" у наредном периоду размотриће могућност увођења директних прекоокеанских летова које ће реализовати уколико то буде профитабилно, изјавио је Тањугу Кондић.

Он је навео да не мисли само на летове за САД и Канаду, већ и на директне летове ка Јужној Америци и Аустралији.

Дестинације "Ер Србије" ће опслуживати нова флота која ће обухватити нове модерне ербасове А391с од којих ће шест бити представљено у наредна два мјесеца, а још четири ће бити уведено у флоту у току 2014.

У наредна два мјесеца "Ер Србија" ће имати 6 ербасова А 319, а у 2014. још 4.

Друга фаза обнове флоте "Ер Србије" подразумијеваће дугорочни тендер за набавку нових авиона који ће бити купљени, а разматра се да то буду типови ербас а320NEO, боинг 737 max и bombardier SC300, који су много ефикаснији од тренутно актуелних типова авиона.

"Етихад" и Влада Србије ће такође омогућити дионичарску позајмицу од по 60 милиона америчких долара како би се задовољиле потребе за оперативним капиталом и подржао развој мреже "Ер Србије".

Влада Србије је у августу потписала са "Етихад ервејзом" споразум о стратешком партнерству којим је предвиђено да компанија из Уједињених Арапских Емирата постане власник 49 одсто капитала српске авикомпаније, као и уговор о петогодишњем управљању српском националном авиокомпанијом.

Ускоро авио-линија Београд - Бањалука

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће ускоро бити отворена стална авио-линија Београд-Бањалука.
Додик је, уочи промоције првог авиона из нове компаније "Ер Србија", рекао да Република Српска жели да буде дио тог пројекта, оцијенивши да је ово први значајан корак који води у том правцу.

"Биће отворена стална линија која ће нашим грађанима омогућити да преко Београда лакше путују у Европу", рекао је Додик новинарима на Београдском сајму књига, који је данас посјетио.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана