Прве аукције крајем априла

Марина Чигоја
Прве аукције крајем априла

БAЊAЛУКA - Прве аукције трезорских записа у Републици Српској одржаће се крајем априла или почетком маја, рекла је јуче помоћник министра финансија РС Сњежана Рудић.

Према њеним ријечима, цијена на аукцијама ће се утврђивати на бази јединствено утврђене равнотежне цијене.

- То значи да ће сви учесници на аукцији добити трезорске записе по истој цијени, односно оној која је најповољнија за инвеститоре, а у случају да понуда премашује потражњу, предност ће имати они који су понудили бољу цијену - рекла Рудићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је истакла да је максимална каматна стопа за трезорске записе утврђена као релевантни еурибор плус 4,25 одсто.
- Међутим, Министарство финансија у овом тренутку нема потребу да прикупља средства по максималној цијени и нисмо спремни да је платимо, без обзира на корисност финансијског инструмента на тржишту - истакла је Рудићева.

Она је подсјетила да је Народна скупштина РС донијела одлуку о краткорочном задужењу РС емисијом трезорских записа за 2011. годину до 65 милиона КМ, односно до пет одсто редовних прихода остварених прошле буџетске године.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић рекао је да су трезорски записи нови инструмент који је недостајао финансијском тржишту РС, који ће омогућити да краткорочно расположива средства код банака, осигуравајућих друштава и фондова буду уложена у инструменте који дају одговарајући принос.

- Данас су та средства, посредством Централне банке БиХ, углавном на рачунима у иностранству - нагласио је Божић и додао да ова средства коштају, јер се плаћа одређена накнада, али да је она значајно нижа од камате која се плаћа на дугорочне кредите.

- Корист од овог инструмента је далеко већа од трошкова, с обзиром на то да ће кроз побољшање ликвидности значајан дио средстава који се накупи емисијом трезорских записа поново доћи у буџет кроз исплате плата и потрошњу коју остваре корисници тих средстава - нагласио је Божић.

Директор Централног регистра хартија од вриједности Јасминка Ђукић рекла је да трезорски записи представљају нову врсту хартија од вриједности, која ће тржиште учинити ликвиднијим.

Учесници

Сњежана Рудић је истакла да ће поред чланова берзе директни учесници на аукцијама бити и други учесници регистровани код Министарства финансија, а то су Централна банка БиХ, Инвестиционо-развојна банка РС, Друштво за управљање Пензијским резервним фондом РС, банке, друштва за осигурање, микрокредитна друштва, друштва за управљање инвестиционим фондовима, односно добровољним пензијским фондовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана