Прва панел дискусија Института за стратешку анализу и дијалог: Кина полуга за развој РС

Драгана Орловић
Прва панел дискусија Института за стратешку анализу и дијалог: Кина полуга за развој РС

Бањалука - Кина је по потписаним споразумима и меморандумима и оствареним контактима на највишем политичком нивоу један од најважнијих партнера РС, а потписивањем споразума са Комунистичком партијом отворена су сва врата за јачање сарадње која може донијети вишеструку корист Српској.

Сарадњу са најмногољуднијом земљом свијета која се може похвалити једном од најјачих економија и могућности за њено јачање разматрали су јуче учесници панел дискусије о теми "Кина: Један појас, један пут - Перспективе за земље западног Балкана" у Бањалуци, коју је организовао Институт за стратешку анализу и дијалог - ИСАД.

- Прошломјесечна посјета предсједника Републике Српске  Кини била је једна од успјешнијих спољнополитичких посјета. На неки начин била је и наш главни лајтмотив, јер многи нису свјесни шта пружа потписивање споразума са Комунистичком партијом Кине и која су нам све врата отворена. Та врата би нам могла остати и само одшкринута уколико не почнемо активније радити на сарадњи са Кином за коју се отима пола свијета - рекла је предсједница Института за стратешку анализу и дијалог Нина Сајић.

Она је истакла да је веома важно да је потенцијале Кине који могу бити искоришћени за развој Српске препознао предсједник РС Милорад Додик, који је недавно предводио нашу делегацију у посјети тој држави и склопио изузетно значајне споразуме.

- Кина је већ сада по броју контаката и потписаних меморандума и споразума у самом врху спољнополитичких партнера РС, и има тенденцију да ту и остане одмах иза Србије и Русије - рекла је Сајићева.

Панелу организованом у Академији наука и умјетности РС одазвао се велики број дипломата и искусних људи из политичког и привредног живота.

- Наш циљ је да окупимо људе који се у теорији баве Кином и Азијом, али и оне који имају конкретне резултате сарадње са Кином. Примјер реализоване шансе коју нуди Кина је изградња Термоелектране "Станари" коју је по систему кључ у руке саградила кинеска компанија. То је била прва компанија која је повукла кредит из пакета "Кина плус 16 земаља централне и источне Европе -  рекла је Сајићева.

Потпредсједник "ЕФТ групе", која је инвестирала у Термоелектрану "Станари", Зоран Ивковић представио је позитивна искуства у сарадњи са кинеским партнерима. Допринос расправи дао је и економиста ангажован у Привредној комори РС Александар Љубоја, који је говорио о проблемима са којима се потенцијални инвеститори сусрећу када дођу у РС и могућностима за уклањање тих препрека.

На панелу су говорили и предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, професор београдског Факултета за међународну политику и безбједност Срђан Перишић и бивша замјеница министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић.

Циљеви Института

Институт за стратешку анализу и дијалог - ИСАД основан је прије шест мјесеци. Његово сједиште је у Бањалуци, а оснивали су га бивше дипломате, које посједују теоријско и практично знање и искуство у међународним односима и дипломатији.

- На овај корак смо се одлучили да бисмо покушали отворити теме и пратити дешавања која нас окружују, а пролазе мимо нас. У Сарајеву и Мостару већ неко вријеме дјелују сличне организације које се боре да заштите и промовишу интересе својих народа, па је крајње вријеме било да таква организација буде формирана и у Бањалуци - каже Нина Сајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана