Прва њемачка жртва свјетске финансијске кризе

Глас Српске
Прва њемачка жртва свјетске финансијске кризе

МИНХЕН - Руководиоци њемачке хипотекарне банке "Hypo Real Estate" (HRE) у суботу увече издали су саопштење о пропасти плана спасавања банке вриједног 35 милијарди евра, највећег до сада у њемачкој историји, пренијеле су агенције.

Њемачке новине пишу како је план пропао јер су двије водеће њемачке банке, централна "Бундесбанка" и "Дојче банка", дубинским увидом откриле да су проблеми "HRE-а" пуно дубљи него што се у почетку чинило.

"Hypo Real Estate", која се углавном бави финансирањем комерцијалних пројеката и јавном изградњом, прва је њемачка жртва кризе која је прије неколико мјесеци кренула из Њујорка.

Испрва је санацијом пословања банке био предвиђен хитан кредит у износу од 15 милијарди евра, а потом финансирање током друге половине наредне године, што би укупно износило 35 милијарди евра. Новац су требале осигурати банке, а за њега је у највећој мјери јемац била њемачка влада.

Но њемачки "Welt am Sonntag " који ће се у продаји појавити данас је, позивајући се на неименоване изворе објавио податак према којем се управе већих банака повлаче из претходног договора након што су се изблиза увјериле у пуно дубље проблеме "Hypo Real Estate". Наиме, стручњаци из највеће њемачке банке, "Дојче банке", процијенили су да би до краја ове седмице у "HRE-у" требало убризгати око 20 милијарди евра те су упозорили да би "до краја године било потребно око 50 милијарди, а до краја 2009. године чак 70 до 100 милијарди евра". Hypo Real Estate na rubu propasti: Propao plan spašavanja

- Боримо се за наставак опстанка наше компаније. Можемо се само надати да су све стране које учествују у расправи о овом проблему у потпуности свјесне озбиљности ситуације - рекао је портпарол "HRE-а" Ханс Обермајер.

План спасавања најављен је 29. септембра након преговора између њемачке владе и банака, а у четвртак га је одобрила и Европска комисија. Санација је подстакла политичке контроверзе у Њемачкој, гдје су неке опозиционе групе поставиле питање због чега влада доводи у опасност новчана средства порезних обвезника како би спасила "HRE".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана