Провјеравају продају пословних простора и љетовалишта

Марина Чигоја
Провјеравају продају пословних простора и љетовалишта

БAЊAЛУКA - Комисија за ревизију приватизације у предузећима и банкама РС, за сада неће бити угашена, а по налогу Владе РС у идућем периоду провјераваће приватизацију пословних простора и љетовалишта која се налазе ван територије РС.

Предсједник Комисије Саво Шеваљевић рекао је да је Консолидовани извјештај Комисије о извршеној ревизији приватизације државног капитала у предузећима и банкама од јуна 2006. до маја 2011. године који је Народна скупштина РС данас требало да разматра из формалних разлога скинут са дневног реда сједнице.

- Извјештај је Скупштини требало да прослиједи Влада која га је и усвојила, а не Комисија због чега је он скинут са дневног реда сједнице - нагласио је Шеваљевић.

Он је подсјетио да је Комисија крајем прошле године затражила од Владе РС да се расформира с обзиром на то да Комисија са тренутним овлашћењима не може да уради квалитетну ревизију приватизације.

- Међутим, Влада нам је дала задатак да провјеримо приватизацију имовине ван територије РС. То је такозвани пасивни подбиланс, односно имовина која се налази ван територије РС, а власници су предузећа из РС. Међу њима су "Чајавец", "Сточар" и још нека предузећа. Још није прецизирано до када би тај посао требало да обавимо, јер и Влада вјероватно чека мишљење НСРС - истакао је Шеваљевић.

У Консолидованом извјештају Комисије наводи се да је Комисија утврдила велики број сумњивих поступака приватизације, али да су они тешко доказиви.

Комисија је од оснивања извршила увид у приватизацију 199 предузећа и четири банке, те закључила да постоји основана сумња да је на незаконит начин извршена приватизација државног капитала у 96 фирми.

Од тога се 72 приватизације односе на поступак методом лицитације, 13 на продају некретнина из пасивног подбиланса, шест на припрему приватизације, четири на приватизацију банака и једна на извршење уговорених обавеза.

- Сви предмети у којима је Комисија закључила да постоји основана сумња у законитост спроведених приватизација достављени су надлежним институцијама на даљи поступак и процесуирање. Правоснажним  пресудама Окружног суда Бањалука и Врховног суда РС закључено је да су сумње Комисије за приватизацију недовољно увјерљиве и да су спроведени поступци приватизације у складу са законом - наводи се у извјештају.

Дирекција за приватизацију

У извјештају Комисије "као чудан" се оцјењује став да је некадашња Дирекција за приватизацију имала право да доноси правила лицитације и других метода продаје, као и да та правила имплементира, врши њихову контролу и да примјењује санкције због неизвршених обавеза, што је нонсенс у законодавству.

- Наведени методи приватизације и законска регулатива више пута су мијењани у току трајања приватизације, што је Комисију наводило на сумњу да је било унапријед подешавања правила и намјештања услова приватизације појединим купцима - стоји у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана