Провјера транзита гаса кроз Пољску

Глас Српске
Провјера транзита гаса кроз Пољску

ВAРШAВA - Европска комисија намјерава да покрене поступак којим ће провјерити да ли је уговор о испоруци руског гаса кроз Пољску у складу са правилима Европске уније, због сумњиво ниске цијене коју руски "Гаспром" плаћа за транзит, пише лист "Газета виборча", позивајући се на неименоване изворе у Бриселу.

Уговор пољског PGNiG и руског "Гаспрома" о транзиту гаса потврдиле су обје владе, а средином марта требало би да га коначно потпишу пољски вицепремијер Валдемар Павлак и његов руски колега Игор Сечин, јавиле су агенције.

Лист пише да је подозрење Европске комисије изазвало то што је "Гаспром" према том уговору обезбиједио себи чак до 2045. године ексклузивно право на транзит гаса кроз пољски гасовод.

То би кршило право на слободну и фер конкуренцију које важи у ЕУ.

Друга сумњива клаузула је она које се односи на то да се цијена за транзит гаса која иде власнику гасовода, предузећу "Еурополгаз", обрачунава тако да власник гасовода има право на годишњу нето добит од 5,25 милиона евра, а није одређена транспарентно, тако што би писало колико евра кошта транспорт 1.000 кубних метара гаса на даљину 100 километара.

- Када се цијена за транзит преведе на кубне метре и километре, у садашњим условима "Гаспром" је себи изборио неуобичајено повољни транспорт кроз Пољску, чак за трећину јефтинији него кроз Украјину - наводи "Газета виборча".

- Тарифе за транспорт гаса треба одређивати транспарентно и на основу принципа који важе за све гасоводе у земљама чланицама ЕУ - упозорила је Европска комисија.

То питање ће идуће седмице бити на дневном реду разговора европског комесара за енергетику Гинтера Етеринга са пољским званичницима у Варшави.

Цијене

Лист "Газета виборча" наводи да 100 километара транзита 1.000 кубних метара гаса пољским гасоводом "Гаспром", према новом уговору плаћаће се 1,74 долара, док се у Украјини плаћа 2,74 долара. У будућем гасоводу "Набуко" транзит гаса коштаће 2,31 долара за 100 километара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана