Провјера партнера све популарнија

Драгана Келеч
Провјера партнера све популарнија

БAЊAЛУКA - Интересовање за провјеру потенцијалних пословних партнера међу предузетницима у Српској расте, што потврђује и податак да је лани Привредна комора издала 38 потврда о бонитету фирми, што је скоро три пута више него 2010. године, када је издато само 14 оваквих потврда.

Међутим, то је и даље мали број јер су информације о бонитету предузећа корисне свим предузетницима приликом учешћа на јавним тендерима, при склапању послова са новим пословним партнерима, али и због смањеног ризика пословања.

Према ријечима портпарола Привредне коморе РС Владимира Благојевића, Центар за економију, унапређење пословања и бонитете обавља све послове давања информација и потврда о бонитету на захтјеве чланица Коморе, како би остварили контакте са страним предузећима, али највише за потребе конкурисања на јавним тендерима.

- Од почетка ове године запримили смо четири захтјева за израду информације о бонитету предузећа - рекао је Благојевић.

Да би се смањила дуговања и зауставио тренд раста ненаплаћених потраживања, Привредна комора РС обезбиједила је и могућност провјере бонитета потенцијалних купаца из земаља региона и свијета, односно из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Румуније и других земаља.

Привредна комора РС даје двије врсте информација о бонитету, а то је Информација о бонитету предузећа, која кошта 100 марака плус ПДВ, те скраћене информације о бонитету пословних партнера, које су бесплатне за чланице Привредне коморе.

У “Крајина петролу” Бањалука, које је једно од предузећа које је лани затражило информације о бонитету пословних сарадника, рекли су да су те информације од великог значаја, посебно када је у питању склапање нове сарадње.

- Захваљујући потврдама о бонитету имамо увид у цијело пословање фирме са којом раније нисмо сарађивали, што у старту значи превенцију од могућег ризика - истакли су у овом предузећу.

Власник фабрике обуће “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић каже да његова фирма до сада није тражила информације о бонитету, због тога што су сарађивали углавном са предузећима из иностранства.

- Нисмо били упознати с тим да се може провјерити и стање фирми из иностранства, а ако будемо склапали нове уговоре, свакако ћемо искористити ову услугу. Веома је корисно за све предузетнике који крећу у посао са новим пословним партнером да имају информације о бонитету јер тиме добијају детаљан извјештај о неком предузећу - казао је Пазуревић.

Процедура

У Привредној комори РС кажу да редовна процедура за издавање информације о бонитету траје од два до 12 дана.

 - Информација о бонитету се може издати по скраћеном или по хитном поступку истог дана када је поднесен захтјев - истакао је Благојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана