Провизија тихо празни новчаник

Жељка Кокот
Провизија тихо празни новчаник

Бањалука - Провизија при плаћању рачуна у банкама у Српској креће се од 20 до 50 фенинга, док са већим износом рачуна расте и накнада, која може достићи и пет марака.

Већина породица мјесечно плаћа најмање пет рачуна, а у већим градовима расте и њихов број. Најнижа провизија за плаћање рачуна за струју, воду, смеће, телефон, интернет, кабловску телевизију и гријање износи 0,20 КМ по рачуну. С обзиром на то да се износ провизије разликује од банке до банке, одабиром најповољније могуће је направити уштеде.

У банкама које имају склопљен уговор о пословно-техничкој сарадњи са фирмама које пружају услуге плаћање рачуна је бесплатно. У банкама које нису склопиле ту врсту уговора кажу да висина накнаде, осим од износа рачуна, зависи и од начина плаћања, односно да ли је ријеч о готовинској или безговтовинској трансакцији путем трајног налога или електронског банкарства.

- Када се врши класични облик плаћања на рачун отворен у нашој банци, накнада износи 0,60 КМ без обзира на износ трансакције, док се приликом плаћања на рачуне отворене у другој банци висина провизије креће од 0,80 до пет марака - кажу у једној од банака.

Секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић каже да банке саме одређују висину провизије сходно пословној политици и односу са конкуренцијом.

- Висина накнаде коју банке узимају клијентима није регулисана никаквим прописима, а на клијентима је да одаберу банку која им даје оптималан квалитет услуге за одговарајућу цијену - каже Мишић.

Иако службеници обављају исти обим посла без обзира на висину уплате, провизија расте са већим уплатама.

- При одређивању цијене услуге банка увијек мора уважавати ризик и одговорност, који нису исти за трансакцију од 100 или од милион КМ - каже Мишић.

"Поште Српске" обрачунавају провизију искључиво у зависности од висине трансакције. Најнижа је за уплате до десет марака и износи 30 фенинга, док је максималан износ провизије на уплате изнад 300 КМ и износи пет марака.

Плаћање из фотеље

Већина банака клијентима савјетује плаћање путем електронског банкарства, док у "Поштама Српске" препоручују плаћање рачуна на кућном прагу поштоношама.

БАНКЕ

0,20 КМ - минимална провизија

5 КМ - максимална провизија

ПОШТА

0,30 КМ - минимална провизија

5 КМ - максимална провизија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана