Протести у Мадриду и Берну

Агенције
Протести у Мадриду и Берну

Мадрид, Берн - Неколико хиљада демонстраната протестовало је у Мадриду и другим шпанским градовима против европских лидера и међународних кредитора, преносе агенције.

Протестне скупове широм Шпаније организовао је покрет “Огорчени”, након што је Кипар објавио да ће преко пореза на банковне рачуне покушати да спасе владу банкрота, што је дио пакета помоћи ЕУ за ову земљу, вриједног десет милијарди евра.

Демонстранти, који наводе да су у тешкој финансијској кризи, европски лидери и међународни кредитори више наклоњени тржиштима и банкама него људима, носили су транспаренте на којима је писало “Ништа не дугујемо! Ништа нећемо да платимо!”.

У Мадриду и у другим већим градовима демонстранти су узвикивали пароле против међународних кредитора.

Протестна шетња у Мадриду завршила се на тргу Пуерта дел Сол, једном од централних мјеста вишемјесечних окупљања “Индигнадоса”, чији је покрет настао у мају 2011. и инспирисао протесте под слоганом “Окупирајмо” у другим земљама.

Шпанци су тешко погођени рецесијом, високом стопом незапослености од 26 одсто и строгим мјерама штедње којима влада настоји да смањи прекомерни буџетски дефицит.

Око 20.000 професора, полицајаца, здравствених радника и других државних службеника протестовали су у Берну због мјера штедње.

Демонстранти су тражили боље услове рада и повећање плата, саопштили су синдикати радника.

Окупљени на највећем тргу у Берну - Бундесплацу демонстранти су протестовали, тражећи да кантонална влада прекине да раслојава друштво дајући пореске олакшице богаташима.

Швајцарска новинска агенција АТС наводи да је кантон Берна уравнотежио буџет тако што је укинуо аутоматско повећање плата у јавном сектору и смањио потрошњу за око 45 милиона евра, нарочито у секторима образовања и здравства.

- Кантон Берна нема довољно новца, а због тога испаштају државни службеници - рекао је Михаел Гербер, портпарол синдиката наставника који је учествовао у организацији највећег протеста државних службеника у главном граду Швајцарске за више од десет година.

Гербер је истакао да је кантон прије шест година укинуо закон који је обезбјеђивао редовно повећање плата за наставнике и да сада посланици сваке године одлучују да ли има довољно новца за та повећања.

Швајцарска се налази међу водећим земљама у свијету по просечној мјесечној заради и износу бруто националног дохотка по глави становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана