Протести синдиката због мјера штедње

Глас Српске
Протести синдиката због мјера штедње

AТИНA - Чланови грчких радничких синдиката блокирали су јуче Министарство финансија у центру Aтине у знак протеста против нових оштрих мјера владе за превладавање економске кризе у земљи.

Више десетина синдикалних активиста спријечило је запослене у Министарству да уђу у зграду, а при том су узвикивали пароле против владине политике. Запослени у "Олимпик ерлајнзу" блокирали су главну зграду фирме у коју не пуштају запослене, јавиле су агенције.

Протести грчких синдиката представљају одговор на прије два дана усвојени пакет мјера владе премијера Јоргоса Папандреуа, којим се предвиђа уштеда од 4,8 милијарди евра.

Овај пакет укључује повећање пореза на додату вриједност за два одсто, смањење бонуса службеницима у државним службама и замрзавање пензија.

Синдикат запослених у јавним службама ADEDI за 16. март је заказао 24-часовни штрајк, трећи од почетка године, као протест против мјера штедње.

Европска унија од владе у Aтини захтијева ригорозан програм штедње и реформи да би се смањио буџетски дефицит од 12,7 одсто, три пута већи од лимита Уније, и дуг од око 300 милијарди долара.

Обвезнице

Грчка је јуче на тржишту понудила нове десетогодишње државне обвезнице у вриједности од пет милијарди евра, а инвеститори су за само сат дали понуде за чак седам милијарди. Грчка, чији је државни дуг достигао 300 милијарди евра, планира да се ове године задужи за 54 милијарде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана