Протест радника кипарских банака

Aгенције
Протест радника кипарских банака

Никозија - Најмање 1.000 радника кипарских банака, који страхују за своје посао марширало је данас ка згради кипарског предсједништва пред планирани протест испред парламента, гдје треба да се одржи дискусија о финансијској помоћи непходној за спас те земље од банкрота, јавиле су агенције.

Радници банке марширали су из сједишта Синдиката радника кипарских банака ка предсједничком комплексу, гдје су на улазу одржали кратак митинг, након чега су се упутили ка Министарству финансија.

Полиција је првобитно спријечила демонстранте да се приближе предсједничкој палати, након чега им је дозвољено да прођу кордон.

Радници банака су мирно протестовали, али је незадовољство било очигледно.

Кипарске власти покушавају да пронађу начин за прикупљање 5,8 милијарди евра прије истека временског рока 25. марта, који им је дала Европска централна банка, када ће им укинути финансије.

Кипарски министар финансија Михалис Сарис рекао је да је постигнут “значајан напредак” у разговорима са ЕУ, Европском централном банком и Међународним монетарним фондом /ММФ/ око добијања финансијске помоћи од десет милијарди евра.

Кипарски парламент касно синоћ одобрио је прве три од осам владиних мјера, неопходних за добијање помоћи ЕУ и ММФ-а.
Посланици су одобрили успостављање фонда солидарности путем национализације пензија и контроле капитала како би се спречила “најезда” на кипарске банке када буду отворене у уторак, 26. марта.

Све банке на Кипру сада су затворене да би се спријечило подизање новца.

Усвојен је и план за реструктуирање, који је узрадила Централна банка Кипра, а којим ће у лоше стојећим банкама бити одвојена “добра” дуговања од “лоших”, посебно у другој по величини “Лаики банци”.

Највише спорна мјера која тек треба да дође пред посланике је увођење пореза на депозите у банкама, што је у претходном облику раније одбијено у парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана