Протекционизам није одговор на кризу

Глас Српске
Протекционизам није одговор на кризу

ДAВОС - Министри трговине више од 20 земаља на Свјетском економском форуму обећали су да ће сарађивати како би превазишли несугласице о либерализацији свјетске трговине, закључивши да протекционизам није одговор на кризу.

Преговори с тим у вези воде се под покровитељством Свјетске трговинске организације.

Лидери више земаља упозорили су на опасност од повлачења у протекционизам у оквиру покушаја да се извуку из рецесије и затварања тржишта како би се сачувала радна мјеста. Њихов је закључак да би то само појачало глобалне економске проблеме и продубило кризу, како се то већ десило тридесетих година прошлог вијека.

- Свијет је сада способан да се уједини, а свјетски лидери имају могућност да донесу одлуке које ће промијенити пројектовани развој глобалне економије - рекао је британски премијер Гордон Браун.

Он је оцијенио да би било добро кад би Међународни монетарни фонд предузимао акције којима би спречавао кризе.

Затварање тржишта у смислу подизања царина на стране производе како би се штитио домаћи бизнис, многи учесници форума сматрају за инстант рјешење које би свијет могло да доведе до ивице колапса.

- Протекционизам није одговор на кризу, то може бити инстант рјешење, али то свакако није оно право рјешење које нам је потребно - рекао је министар трговине Индије Камал Нат.

Премијер Јапана Таро Aсо истакао је да се одлучно треба борити против протекционизма те да ће дјеловати у сарадњи са другим земљама како бисмо што прије затворили Доха рунду преговора.

Нешто раније јапански премијер изјавио је да је спреман да понуди додатних 17 милијарди долара у фонд за развој азијских земаља.

Позив Кастру

Учесници Форума позвали су кубанског предсједника Раула Кастра на састанак о Латинској Aмерици у априлу у Рио де Жанеиру.

- Надамо се да ће Куба прихватити позив и учествовати - рекао је директор Форума за Латинску Aмерику Емилио Лозоја и додао да је један од разлога експлоатација нафте на Куби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана