Просјечна плата у РС 788 марака

Глас Српске
Просјечна плата у РС 788 марака

БAЊA ЛУКA - Просјечна нето плата у Републици Српској (РС) од јануара до августа ове године износила је 788 марака и већа је за 7,3 одсто него у истом периоду лани, пренијела је Срна.

Помоћник директора Завода за статистику РС Јелена Ђокић јуче је на конференцији за новинаре рекла да је августовска плата ове године износила 790 КМ и да је у односу на јул номинално мања за 0,2 одсто.

Број запослених у индустрији у августу, рекла је Ђокићева, остао је исти као и у јулу, док је у односу на просјечан мјесечни број запослених у прошлој години мањи за шест одсто.

Ђокићева је рекла да је остварена индустријска производња у РС од 1. јануара до 31. августа ове године већа за 16,7 одсто у односу на исти период прошле године, гдје је највећи раст од 34,3 регистрован у прерађивачкој индустрији.

Мјесечна инфлација у РС у августу износила је минус 0,2 одсто, а у односу на август прошле године минус 1,5 одсто. Ђокићева је истакла да је, према намјени потрошње, у августу у односу на јул индекс цијена становање виши за 1,3 одсто, превоза за 0,6 одсто, а здравства за 0,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана