Просјечна плата у Републици Српској у августу 811 КМ

Aгенције
Просјечна плата у Републици Српској у августу 811 КМ

Бањалука - Просјечна мјесечна нето плата запослених у Републици Српској исплаћена у августу ове године износи 811 КМ.

Највећа исплаћена плата у подручју финансијске дјелатности и дјелатности осигурања је 1.298 КМ, а најнижа у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 540 КМ.

Директор Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић рекла је на конференцији за новинаре у Бањалуци да су цијене производа и услуга, које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у августу, у односу на јул у просјеку биле ниже за 0,4 одсто.

"Цијене произвођача индустријских производа на домаћем тржишту у августу ове године у односу на јул у просјеку су ниже за 0,4 одсто, у односу на август 2012. године за 0,7 одсто, и у односу на децембар 2012. су ниже за 0,9 одсто", додала је Чичковићева.

Она је истакла да су цијене произвођача индустријских производа на страном тржишту у августу ове године у односу на јул, у просјеку више за 0,5 одсто, у односу на август 2012. за 0,8 одсто и у односу на децембар 2012. године за 2,1 одсто.

Говорећи о индустријској производњи, Чичковићева је навела да је у августу ове године у поређењу са августом лани већа за 6,3 одсто.

"У производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији остварен је раст од 23,2 одсто, у прерађивачкој индустрији забиљежен је пад од 2,8 одсто, у подручју вађења руда и камена пад од 4 одсто", додала је Чичковићева.

Она је нагласила да је календарски прилагођена производња енергије у августу 2013. у односу на август 2012. године већа је за 21,2 одсто, трајних производа за широку потрошњу за 9,9 одсто и нетрајних производа за широку потрошњу за 1,4 одсто, док је производња интермедијарних производа мања за 6,5 одсто и капиталних производа за 20 одсто.

"Број запослених у индустрији у августу ове године у односу на јул већи је за 0,3 одсто", истакла је Чичковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана