Просјечна плата у Црној Гори 487 евра

Агенције
Просјечна плата у Црној Гори 487 евра

Подгорица - Просјечна зарада без пореза и доприноса у мају је у Црној Гори, према подацима Монстата, износила 487 евра, 0,8 одсто мање у односу на април.

Просјечна нето зарада је у односу на исти мјесец прошле године, порасла 1,7 одсто, док је у односу на просјечну нето зараду у цијелој прошлој години забиљежила раст од 0,6 одсто.

“Ако се има у виду да су потрошачке цијене у мају у односу на април забиљежиле раст од 0,4 одсто, произилази да су реалне нето зараде у истом периоду забиљежиле пад од 1,2 одсто”, наведено је у саопштењу.

Мјесечна инФлација у мају, мјерена индексом потрошачких цијена, износила је 0,8 одсто, док је годишња била 3,6 одсто, саопштено је из Монстата.

Највећи утицај на мјесечну стопу инФлације имали су раст цијена услуга смјештаја, ођеће, воћа, поврћа, новина и часописа.

Посматрано по главним групама, мјесечни раст цијена забиљежен је код хотела и ресторана 5,3 одсто, ођеће и обуће 3,2 одсто, рекреације и културе 0,6 одсто, хране и безалкохолних пића 0,5 одсто, алкохолних пића и дувана 0,2 одсто и здравља 0,1 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана