Прошао најгори период рецесије

Глас Српске
Прошао најгори период рецесије

ЛОНДОН - Најгори период рецесије је прошао, али је још рано рећи да је опоравак на путу, показују најновија истраживања Британске трговинске коморе (БЧ).


У извјештају БЧ-ја наводи се да сектор прерађивачке индустрије и услуга у другом овогодишњем кварталу биљежи знатно мањи пад него у претходном, мада тренд пада и даље влада, пренијела је Бета.

- Најгора фаза рецесије је завршена али озбиљни притисци и даље постоје на свим секторима и у свим британски регионима. Приче о опоравку су преурањене -  преноси данас "Фајненшел тајмс" наводе из извјештаја Коморе.  

Квартални извјештај стања британске економије БЧ је урадио на основу података добијених од готово 6.000 компанија. Он је, поред осталог, показао да је темпо погоршања стања британске економије у трећем и четвртом кварталу 2008. био зачуђујуће брз.
Знаци стабилизације цијена кућа, веће одобравање хипотека и индекс куповне моћи указују да се британска економија враћала на пут раста у другом кварталу, међутим, позитивне ефекте поништили су растућа незапосленост и банке које још имају проблема. На сектору прерађивачке индустрије већи број компанија је у другом кварталу извјештавао о паду домаће продаје и наруyби него о расту али је укупан биланс мање негативан него што је био у првом тромјесечју, преноси британски дневник наводе БЧ-ја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана