Пропаст гасовода Набуко

Aгенције
Пропаст гасовода Набуко

Беч - Пројекат изградње новог гасовода "Набуко", који је требало да омогући допремање гаса из Азербејџана у Европу, доживио је пропаст, пише бечки "Пресе".

Не наводећи извор, аустријски дневник тврди да је разлог за одустајање од градње иступање концерна "Бритиш петролеум" (БП) из тог пројекта.

Пројекат гасовода "Набуко", у којем је лидерску улогу имао ОМВ, требало је, од краја 2017. године, да са каспијског гасног поља Шах Дениз допрема гас у Европу.

Ово гасно поље требало је да буде најважнији извор гаса за "Набуко".

Конзорцијум, који су чинили БП, "Статоил", "Тотал", "Лукоил", иранска нафтна компанија NIOC, турски TPAO и азербејџански SOCAR очигледно су се, како наводи "Пресе", одлучили за конкурентни пројекат ТАП (Trans Adriatic Pipeline - Трансјадрански гасовод).

Гасовод "Набуко" је, према плановима, требало да иде преко Турске, Бугарске, Румуније и Мађарске до Аустрије.

"Пресе" процјењује да се ТАП, у којем учествују и швајцарски EGL и норвешки "Статоил", као и њемачки "Е-он", наметнуо захваљујући нижим трошковима.

Наиме, тај гасовод биће око 500 километара краћи од "Набука", који је требало да буде дуг 1.300 километара.

ТАП треба да доводи гас у Европу преко Грчке до Италије, а биће дјелимично грађен и испод мора.

"Набуко" је уједно и конкурентан пројекат руском "Јужном току", чији ће крак гасовода проћи и кроз Републику Српску.

Пролонгирање

Првобитни пројекат "Набуко" предвиђао је изградњу гасовода дугог 3.900 километара, који би повезао земље централне Азије са Аустријом преко територије Турске, Бугарске, Румуније и Мађарске. Рок за почетак изградње и пуштање у рад тог гасовода више пута је одлаган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана