Пропаст америчке инвестиционе банке Лехман Брадерс

Глас Српске
Пропаст америчке инвестиционе банке Лехман Брадерс

ЊУЈОРК - "Лехман Брадерс", некада четврта највећа инвестициона банка у СAД, објавила је да намјерава да поднесе захтјев за стечај након што су се банка "Barclaus Ilc. " и "Банка Aмерика" повукле из преговора о њеној куповини, објавио је buisness.hr.

"Barculas", који се појавио као водећи кандидат за преузимање "Лехмана први се повукао из преговора, наводећи да не може добити гаранције владе или других компанија са Вол Стрита како би се осигурао против потенцијалних губитака из имовине "Лехмана". "Банка Aмерика" се повукла око три сата касније.

Aмеричке власти и руководиоци највећих банака договорили су у недјељу промјене у финансијском систему какве се на памте, а према којима ће "Лехман Брадерс" највјероватније завршити у стечају, док ће "Bank of America" преузети "Мерил Линч".

Кад "Лехман" спроведе стечај, а "Мерил" буде преузет, то ће значити да су три од пет водећих инвестиционих банка у само шест мјесеци нестале или биле купљене.

Цијене дионица на европским берзама јуче су на почетку трговања снажно пале јер је "Лехман Брадерс", покренувши стечајни поступак, додатно уздрмао ионако узнемирена финансијска тржишта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана