Пропао покушај продаје имовине приједорског “Импра”

Агенције
Пропао покушај продаје имовине приједорског “Импра”

Приједор - Продаја имовине приједорског “Импра”, који је у стечају од априла прошле године, проглашена је неуспјелом на данас одржаном рочишту у Основном суду у Приједору, преносе агенције.

- Како није било понуђача заинтересованих да за имовину плате најмање половину утврђене вриједности, суд је донио закључак којим је прво рочиште проглашено неуспјелим, а друго рочиште биће заказано у року од 30 дана од објављивања данашњег закључка - рекао је судија Јово Ђукановић.

Имовина производног погона “Импра” у Брезичанима код Приједора, која представља дио стечајне масе, првобитно је била процијењена на 14 милиона КМ, а поновним вјештачењем утврђена је њена нова вриједност од 12,5 милиона марака.

На усменом јавном надметању могли су учествовати потенцијални купци спремни да плате најмање половину утврђене вриједности, а који су претходно били дужни уплатити депозит и гаранцију, али таквих није било на данашњем рочишту.

Током рочишта као купац се пријавио један од тражилаца извршења продаје, који су по закону изузети од обавезе уплате депозита и гаранције, али је понудио три милиона марака, што је било мање од потребног износа.

Тражиоци извршења продаје имовине су чланице Хипо групе у БиХ - банка и лизинг, који од “Импра” потражују близу шест милиона марака.

За око 70 радника “Импро” дугује око 270.000 КМ за шест неисплаћених плата, те око 470.000 КМ за доприносе, а радници су у првом исплатном реду.

Исплату потраживања, осим радника и тражилаца извршења, чекају и добављачи, “Електродистрибуција”, Пореска управа и многи други.

Покретање стечаја у “Импру” предложили су “Топ фарм” из Нове Тополе и Хипо Алпе Адриа лизинг Бањалука због немогућности измирења доспјелих новчаних обавеза.

Од 2006. године “Импро” је у већинском власништву бањалучког предузећа “Орион 3” које је на слободном берзанском пословању купило 56,34 одсто акција ове месне индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана