Пропао и десети покушај продаје “Шећеране”

Милијана Латиновић
Пропао и десети покушај продаје “Шећеране”

Бијељина - Агонија бијељинске “Шећеране” у стечају се наставља с обзиром на то да нико није доставио понуду за куповину, тако да је јуче пропао и десети покушај продаје имовине тог предузећа.

Повјериоци бијељинске “Шећеране” полагали су наду у фирму “Нива” из Жабља у Србији која је била заинтересована за куповину “Шећеране” како би у њеним халама проширила своју производњу медицинских средстава од газе и вате, али ни управа те фирме није била спремна да за имовину бијељинског пропалог предузећа плати десет милиона марака.

Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић рекао је јуче за “Глас Српске” да ни на ову јавну продају није стигла ниједна понуда.

- Састанак Одбора повјерилаца није ни одржан, јер ниједна понуда није стигла, па нисмо имали шта ни да разматрамо. Планирано је да Одбор засједа за мјесец дана па да видимо шта и како даље. Размотрићемо новонасталу ситуацију како бисмо донијели одлуку у ком правцу да идемо даље - рекао је Матић.

Потврдио је да није стигла ни понуда из “Ниве” иако је управа тог предузећа најављивала да ће до 15. јула доставити конкретну понуду.

- У контакту сам с њима. Казали су ми да нису доставили понуду јер су у огласу о продаји “Шећеране” прочитали да се понуде испод десет милиона неће ни разматрати. Њима је понуђена цијена превисока, тако да су рекли да чекају да цијена падне - рекао је Матић.

Додао је да и даље остаје отворена могућност да “Шећерана” падне у руке повјериоцима, али да ће о томе одлуку донијети Скупштина повјерилаца.

- Законски је то могуће, али је потребно обезбиједити низ сагласности - додао је Матић.

Посљедњи покушај продаје бијељинске Фабрике шећера у стечају пропао је 2. јула, с обзиром на то да ни тада нико није доставио понуду. Скупштина повјерилаца је упркос томе остала при ставу да се продаја тог пропалог предузећа настави по досадашњој цијени од десет милиона марака. Стечај у “Шећерани” траје непуне четири године. Неколико пута на адресу “Шећеране” стизала је понуда турских компанија “Солтист” и “Сариел” али је одбачена јер није било валидних банкарских гаранција, док је њихова посљедња понуда оцијењена као неозбиљна. Међу заинтересованим за куповину некадашњег гиганта је и Бањалучанин Горан Вајкић који за “Шећерану” нуди 6,9 милиона марака.

Процијењена вриједност имовине фабрике је око 23 милиона, а призната потраживања повјерилаца износе око 16,2 милиона марака.

 Имовина у Црној Гори

Небојша Матић је рекао да је Влада Републике Српске на посљедњој сједници усвојила одлуку о преузимању имовине “Шећеране” у Бијелој у Црној Гори. Казао је да је ријеч о 26 некретнина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана