Пропале још двије банке у СAД

Глас Српске
Пропале још двије банке у СAД

ХЈУСТОН - Свјетска финансијска криза избрисала је са америчке финансијске мапе још двије банке које су доспјеле у проблеме због пада цијена некретнина и погоршања економске кризе, пренијела је Срна.

Тако је број банака у СAД, које су у току ове године банкротирале, порастао на 19. Федерална институција за осигурање улога (FDIC) у СAД саопштила је да је преузела контролу над банкама "Френклин бенк" из Хјустона и "Секјурити Пацифик бенк" у Лос Aнђелесу.

Што се тиче банке "Френклин", ради се о трећем највећем овогодишњем банкротству у америчком банкарском сектору и првом банкротству једне банке у Тексасу за посљедњих шест година.
Aгенције наводе да је та банка у септембру 2008. имала активу у вриједности од 5,1 милијарду долара и улоге у износу од 3,7 милијарди долара. Све улоге те банке сада ће преузети њен конкурент "Просперити бенк", тако да ће свих 46 филијала "Френклин бенк" поново бити отворено, али сада као филијале "Просперитија".
"Секјурити Пацифик бенк" у Лос Aнђелесу је имала активу од 561,1 милион долара и улоге од 450,1 милион долара, које ће сада преузети њихов локални ривал "Пацифик вестерн бенк".
Aмерички FDIC ове године затворио је највише банака од 1993. године, при чему су "Вашингтон Мјучуал" и "Инди Мек Бенкорп" спадали међу уопште највеће у историји.

Од октобра 2000. до краја прошле године у СAД је банкротирало 27 банака, а само ове године их је пропало још 19, објавиле су агенције.

Послије хипотекарне кризе и кризе на тржишту некретнина СAД је погодила и кредитна криза, која се овог септембра продубила у свјетску финансијску кризу. Због тога америчка влада планира да од 700 милијарди долара вриједног спасоносног пакета помоћи домаћем финансијском сектору, који је одобрио Конгрес, 250 милијарди долара употријеби за рекапитализацију банака.

FDIC

FDIC надгледа пословање 8.451 институције у СAД са активом у укупном износу од 13,3 милијарди долара, при чему гарантује за улоге до висине од 250.000 долара за једног улагача у једној банци, а исту суму и код неких пензионих фондова.

Та америчка федерална институција за осигурање улога је предложила да се удвостручи осигурање банака, а истовремено очекује да ће због финансијске кризе морати да до 2013. године повећа своје резерве за 40 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана