Пропала прва лицитација за продају “Топ фарма” из Нове Тополе: Поново на добошу, али за дупло мање новца

Јана Кезић
Пропала прва лицитација за продају “Топ фарма” из Нове Тополе: Поново на добошу, али за дупло мање новца

БАЊАЛУКА - Прва лицитација за продају свињогојске фарме “Топ фарм” из Нове Тополе јуче је пропала, јер се није појавио нико ко би за ово пропало предузеће дао 11,5 милиона марака.

Стечајна управница у овој фирми Наташа Косић потврдила је ову информацију за “Глас Српске”, рекавши да је прва лицитација проглашена неуспјелом.

- Није било уплата депозита и комисија је закључила да је прва лицитација пропала - казала је Косићева.

Како је додала, за неколико дана огласиће нову продају.

- На првој лицитацији некретнина је била понуђена по процијењеној вриједности и не нижој од ње, у износу од 11,5 милиона марака, а на сљедећој ће бити понуђена по 50 одсто од те вриједности и видјећемо хоће ли бити заинтересованих - рекла је Косићева. 

Према њеним ријечима, ако и на другој лицитацији не буде заинтересованих купаца, онда ће бити организована и трећа на којој ће бити понуђена цијена од 30 одсто од процијењене вриједности, а ако и тад буде неуспјешна, скупштина повјерилаца ће одлучити о даљем начину и вриједности по којој ће се понудити некретнина.

- Ово што се јуче догодило на неки начин било је и очекивано, јер за вриједност од 11,5 милиона КМ нисам ни очекивала да се јави озбиљан купац. Бар не на првој лицитацији - истакла је Косићева.

Фарма се, како каже, генерално налази на одличној локацији, у близини је граничног прелаза, ауто-пута као и аеродрома.

- Сигурна сам да ће се то у неком наредном периоду продати, па сад по којој цијени и како видјећемо - рекла је Косићева, додајући да су сви објекти у добром стању.

Приједлог за стечај “Топ фарма” поднијеле су холандске фирме “De Heus Animal Nutrition” и “Пламогро Инвест”, а одлуку о покретању стечаја суд је донио након извјештаја предстечајне управнице која је навела да су испуњени сви услови за стечај.

Окружни привредни суд у Бањалуци је крајем маја отворио стечај у “Топ фарму”. Рачуни предузећа “Топ фарм” у блокади су од 2018. године, а власник и директор предузећа од почетка 2020. године одселио је у Холандију.

Одржавање

Од продаје опреме у предузећу “Топ фарм” из Нове Тополе у октобру прошле године прикупљено је 97.000 марака. Наташа Косић истиче да од тог новца одржавају фарму.

- Имамо четири портира који 24 часа чувају фарму, а имовина је и осигурана код осигуравајућих кућа, па тако да сав новац трошимо на то, како бисмо све одржали у колико-толико добром стању. Сада иде прољеће, па ћемо вјероватно косити - рекла је Косићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана