Пропала инвестиција у бањалучкој Мљекари

Марина Чигоја
Пропала инвестиција у бањалучкој Мљекари

БAЊAЛУКA - Производња у бањалучкој "Мљекари" није почела откако је ово предузеће измјештено у Aлександровац код Лакташа због тога што су машине у веома лошем стању и са њима уопште не може да се производи.

Рекао је то "Гласу Српске" предсједник Синдиката "Мљекаре" Мирослав Јагодић и додао да је послије отпуштања и посљедњих 15 радника који су били запослени у овом предузећу постало очигледно да производња неће ни почети.

Осим лоше опреме, "Мљекару" муче и вишемилионски губици.

- Само у 2010. години "Мљекара" је направила нето губитак од 822.712 марака, док је укупан губитак фирме са 31. децембром 2010. године износио 20.837.688 КМ - наводи се у финансијском извјештају "Мљекаре" за прошлу годину.

Нови производни погон бањалучке "Мљекаре" отворен је крајем септембра прошле године у Aлександровцу код Лакташа. 

- Од када је "Мљекара" отворена имали смо једну или двије пробне производње које нису вриједјеле ни за шта, јер су постројења која су довезена из Србије лоша, а наша боља постројења су завршила у Дубици и "Имлеку". Очигледно је да ова фирма није направљена да би производила - истакао је Јагодић.  

Он је нагласио да је "Мљекара" купљена за 600.000 марака, а да је послодавац био обавезан да уложи 13,5 милиона.

- Међутим, они су умјесто тога купили дубичку мљекару. Раније су отпустили више од 100 радника којима су дали мало боље отпремнине да се не би бунили - казао је Јагодић.

У бањалучкој "Мљекари" нису хтјели да коментаришу изјаве радника, а раније су саопштили да је губитак већи од капитала и да је то један од основних разлога због којих је дошло до отпуштања.

- Наши напори на санацији нису имали успјеха јер смо били онемогућени да инвестициона улагања конвертујемо у капитал, што је уобичајена пракса у окружењу, а наше активности, на законом предвиђен начин, о питању докапитализације нису наишле на разумијевање код надлежних институција - наводи се у саопштењу "Мљекаре".

Бањалучка "Мљекара" посједује милионски вриједно грађевинско земљиште на атрактивној локацији у Бањалуци.

Државни капитал у "Мљекари" Бањалука продат је у децембру 2004. године "Млекари" Суботица која је у власништву "Danube Foods Group".

"Danube foods" д.о.о. Бањалука је од "Млекаре" Суботица, чији је већински власник, преузео обавезу инвестирања у бањалучку "Мљекару". Умјесто вишемилионског инвестирања већински власник је за тај новац купио  "Млијекопродукт" Козарска Дубица.

Откази

Мирослав Јагодић је истакао да ниједан радник није потписао отказ.

- Уколико до рјешења не дође, поднијећемо тужбе, а ја сам спреман и да почнем штрајк глађу, јер тренутно друго рјешење не видим - истакао је Јагодић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана