Пронађен рудник са најмање 53 тоне злата

Aгенције
Пронађен рудник са најмање 53 тоне злата

Пекинг - Кинески геолози су у сјеверозападном дијелу Кине пронашли рудник са најмање 53 тоне злата, јавиле су данас агенције.

- Очекује се да ће од рудника злата, који је нађен у региону Сикјанг, Кина имати добит од 20 милијарди јуана (3,2 милијарде долара) - рекао је шеф регионалне канцеларије за геолошка истраживања Ценг Сјињианг.

Рудник је на дубини између 60 и 300 метара, а у њему се налази и више од 30 тона бакра. Ценг Сјињианг је казао да је његова канцеларија у сарадњи с групом "Меишенг", чије је сједиште у провинцији Хајнан, пет година тражила рудник, који је пронађен 13. маја.

Према процјенама, годишња продукција злата требало би да буде три тоне, а његова вриједност једна милијарда јуана.

"Меишенг" је уложила 22 милиона долара у овај пројекат који би се требао почети извршавати крајем 2015. године. Ово је други највећи рудник који је пронађен у долини Ли након што је 1988. године пронађен рудник са 50 тона резерви злата Новооткривени рудник је највећи ове врсте у подручју Тианшан планина  које се иначе налазе у подручју богатом рудницима злата које Кина дијели за Узбекистаном, Киргистаном и Казахстоном, што упућује да би могло бити још оваквих открића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана