Промовисана “Монетарно – кредитна политика”

Агенције
Промовисана “Монетарно – кредитна политика”

Београд - Након ове глобалне кризе монетарна политика неће бити иста, а циљана инфлација биће виша, наводе гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић и главни економиста Централне банке Црне Горе Никола Фабрис у књизи „Монетарно-кредитна политика” која је данас представљена у Београду, преносе агенције.

Аутори сматрају да ће финансијска стабилност бити значајанија од цјеновне, те да је потребна боља супервизија банака.

Козарић је на промоцији на Економском факултету у Београду, којој су присуствовали и гувернери централних банака Србије и Црне Горе, рекао да је сарадња монетарних институција у региону много снажнија, него међу политичарима.

Монетарне институције су, навео је он, често предмет критике, а данас се у кризи показује да су оне дио рјешења, али не могу саме, без сарадње са фискалном сфером.

- Дали смо неке назнаке шта би се могло десити, али данас је јако тешко и ризично давати прогнозе - рекао је Козарић, наводећи да књига садржи низ примјера праксе из региона.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић је рекао да књига показује да су рјешења у земљама у транзицији специфична и битно различита од онога што се учи на факултетима у развијеним земљама.

- Посебан квалитет јесте то што се говори у којем правцу монетарна политика може ићи - рекао је Шошић.

Он каже да књига указује на питање да ли монетарна политика може бити независна од финансијске стабилности, што је циљ централних банака.

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић каже да земље региона имају одличну сарадњу централних банака, те додао да ова књига истиче да је глобална економска криза ставила монетарну политку и централне банке пред велике изазове, јер банке немају више фокус на инфлацију, него је тежиште на очувању финансијске стабилности.

Жугић је рекао да централне банке не могу спријечити појаву криза, али могу да минимизирају кроз превенцију трошкове криза, а аутори се баве и тиме како водити централу банкарску политику у кризи.

БиХ има највећу јавну потрошњу у региону

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да БиХ има највишу јавну потрошњу у региону.

Он е рекао да Централна банка не може да утиче на смањење јавне потрошње, али може указивати на тај проблем.

- Надам се да ћемо у преговорима и стендбај-аранжманом са Међународним монетарним фондом покушати да ограничимо ту потрошњу - рекао је Козарић.

Он је рекао да се не може рећи да је БиХ у бољој или горој економској и финансијској позицији од других земаља у региону, нагласивши да не очекује грчки сценарио.

- Али, постоји проблем јавног дуга и банкарског сектора. Ми врло пажљиво разматрамо шта се то дешава у окружењу и покушавамо да спријечимо неке ствари - рекао је он.

Додао је да је у БиХ финансијски сектор остао стабилан и био је отпоран на овај први талас кризе, али да то не значи да не предстоје изазови и да се мора бити пажљив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана