Промет злата већ оборио лањски рекорд

Драгана Орловић
Промет злата већ оборио лањски рекорд

БАЊАЛУКА - Вриједност увезеног злата у БиХ у првих шест мјесеци ове године достигла је 24,6 милиона марака, што је близу износа за цијелу прошлу годину, када су из увоза стигли племенити метали вриједни 28,3 милиона КМ.

Показали су то најновији извјештаји Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. Међутим, оно што је интересантно јесте податак да је, уз “експлозију” увоза, у овој години порастао и извоз злата, драгуља и осталих племенитих метала.

Према ријечима начелника Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратка Ковачевића, за првих шест мјесеци ове године из БиХ је извезено злата и осталих племенитих метала у вриједности од 29,7 милиона марака, док је за цијелу прошлу годину вриједност извоза била 34,1 милион марака.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је на овогодишњу експанзију увоза и извоза племенитих метала највише утицао раст цијена свих материјала и сировина, па између осталог и злата.

- БиХ мора да увози злато и остале племените метале за златарске радње, јер немамо своје сировине. Са друге стране, код нас се производи златни накит намијењен углавном за инострана тржишта, па тако расте извоз - сматра Павловић.

Он наглашава да злато на подручју БиХ треба посматрати као сировину која служи за производњу готових производа који су, прије свега, извозно оријентисани.

- То све додатно утиче и на вриједност извоза и увоза, због чега се и ствара слика да се код нас много купује и продаје злато - сматра Павловић.

БиХ је у овој години, како показују евиденције УИО БиХ, највише увезла злата у отпацима и ломљавини од племенитих метала или од метала платинираних племенитим металима, и то у вриједности од 16,7 милиона марака. Исти случај је и са структуром извоза, тачније у овој години је из БиХ извезено 28,2 милиона марака злата у отпацима и ломљавини од племенитих метала или метала платинираних племенитим металима.

У златарама у Републици Српској и ФБиХ кажу да се откупне цијене злата крећу од 40 до 50 марака по граму, у зависности од квалитета.

- Током пандемије смањен је број свадби и весеља, па су и златни накит грађани слабије куповали, али полако се ситуација поправља - тврде златари.

Увоз племенитих метала (у КМ)

Вриједност Година

24,6 милиона 2021. (шест мјесеци)

28,3 милиона 2020.

22,5 милиона 2019.

10,2 милиона 2018.

8,2 милиона 2017.

Извоз племенитих метала (у КМ)

29,7 милиона 2021. (шест мјесеци)

34,1 милиона 2020.

20,6 милиона 2019.

11,2 милиона 2018.

10 милиона 2017.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана