Промет већи за 137 милиона КМ

А. Ј. Р.
Промет већи за 137 милиона КМ

Бањалука - Укупан промет евидентиран фискалним касама у малопродаји у Српској у првој половини ове године износио је 3,626 милијарди КМ, што је за 136,7 милиона КМ више него у истом периоду прошле године, подаци су Пореске управе Републике Српске (ПУРС).

Како се наводи у саопштењу, у Бањалуци је укупан промет евидентиран фискалним касама у малопродаји у првој половини ове године износио 971,2 милиона КМ, што је за 50 милиона КМ више него у првом полугодишту лани.

Знатан раст пријављеног промета евидентиран је и у Бијељини, који је у првом полугодишту ове године износио 410,1 милион КМ, што је за око 20 милиона више него у упоредном периоду, док је у Добоју евидентиран промет од 216,1 милион марака или 8,7 милиона више у односу на прву половину 2018. године.

Заслуге за ове веома позитивне показатеље, како се истиче у саопштењу, могу се приписати и ефектном и континуираном раду Пореске управе у области фискализације, али и спровођењу превентивних медијских кампања у посљедњих неколико година.

- То је довело до побољшања дисциплине пореских обвезника у Републици Српској, увођења доброг дијела промета из сиве зоне у легалне токове, али и до јачања свијести грађана о значају издавања фискалних рачуна и значају пореског система уопште - навели су у ПУРС-у.

Истакли су да су инспектори у првом полугодишту извршили 1.801 контролу евидентирања промета преко фискалних каса, што је за око 100 мање него у истом периоду лани, те су у 802 случаја утврдили неправилности због чега су издали 872 прекршајна налога на укупан износ казне од 610.000 КМ. У истом периоду за 305 пореских обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана