Промет пао, тржиште акција потпуно замрло

Жељка Кокот
Промет пао, тржиште акција потпуно замрло

Бањалука - Промет на Бањалучкој берзи достигао је прошле године 560,61 милион КМ, што је за 26 милиона мање у односу на претходну годину, а главна карактеристика је да је трговање акцијама пало потпуно у сјенку дужничких хартија од вриједности.

Инвеститори су у 80 одсто случајева улагали у државне хартије од вриједности због солидног приноса, али превасходно малог ризика. Промет обвезницама достигао је лани 290,7 милиона, док је трговина трезорским записима износила 185 милиона КМ. Атрактивни приноси на основу камате значајно су утицали на смањење интереса за улагање у акције којима је трговано у вриједности од 59,26 милиона марака. У редовном промету највише је трговано акцијама "Телекома Српске" у износу од 9,6 милиона КМ. Уколико се у трговину укалкулишу и блок послови, на чело избија Нова банка Бањалука, чијим акцијама је трговано у вриједности од 23 милиона КМ.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић сматра да ће раст цијене обвезница РС, који је у претходној години довео до смањења очекиваних будућих приноса на пет до седам одсто, усмјерити дио инвеститора на тражење већих приноса на тржишту акција.

- На тржишту нема довољно акција чији се емитенти могу похвалити добрим корпоративним управљањем, што представља значајан проблем за инвестиционе фондове који немају довољно могућности за распоређивање инвестиција - сматра Божић.

Он истиче да је неопходно предузимати системске мјере за јачање корпоративног управљања. Једна од мјера које би допринијеле корпоратизацији приватних предузећа је стимулативна пореска политика, јер искуства из развијених тржишних економија показују да само корпорације могу да обезбиједе ресурсе за иновације, развој нових производа и њихово брендирање.

- Обезбјеђивањем додатних могућности за инвестирање становништва у облику акција значајно се подиже и животни стандард, а искуства из развијених земаља показују да је одсуство прихода од капитала код значајног дијела становништва један од основних генератора кризе - наглашава Божић.

Директор брокерског друштва "Еуроброкер" из Бањалуке Борис Мајсторовић каже да су трговање на Бањалучкој берзи током 2015. године обиљежили промјена власника "Цептер фонда" и повећање унутрашњег дуга Српске емисијом обвезница и трезорских записа.

- Очекујем да ће и у овој години бити настављен сличан тренд јер је трговина акцијама још слабо заступљена. Без емисија и трговања државним хартијама од вриједности берза не би могла опстати у овом обиму и вјероватно се не би могло свакодневно трговати - сматра Мајсторовић.

Он каже да ће током ове и наредне године активност инвестиционих фондова бити појачана због доношења новог Закона о инвестиционим фондовима РС, којим је предвиђено отварање инвестиционих фондова. Закон је допринио и расту цијене акција фондова, па је индекс ФИРС годину завршио у плусу од 8,84 одсто.

Промет по годинама (милиона КМ)

2015. 560,61

2014. 586,61

2013. 375,86

2012. 260,93

2011. 425,46

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана