Промет на берзама све мањи

Далиборка Секулић
Промет на берзама све мањи

БAЊA ЛУКA - Почетак 2009. године за Бањалучку и Сарајевску берзу, донио је мањи промет у односу на крај 2008. године.

На берзама кажу да је почетак године на већини тржишта у што се тиче промета и иначе прилично оскудан.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић истакао је да су цијене на Бањалучкој берзи сада много атрактивније него што је то било прије празника, али да се још увијек не виде праве премисе берзанског пословања за текућу годину.

- Све док се на глобалном плану не разјасни како ће се стање на тржишту кретати, не можемо знати ни како ће мала тржишта попут нашег, реаговати на трендове пословања - рекао је Божић. Према његовим ријечима, 2008. година завршила је за Бањалучку берзу са 275 милиона марака промета и са падом индекса и до 60 одсто.

- За домаће тржиште тренутно је карактеристично то што постоји одређени број акција, које су занимљиве за инвестирање и очекујемо да ће то врло брзо бити препознато од стране инвеститора. Надамо се и да ће објављивање финансијских извјештаја већих компанија, попут "Телекома", имати позитиван утицај на тржиште - рекао је Божић.

Извршни директор Сарајевске берзе Aлмир Мирица, казао је да је почетак године обиљежио мањи промет на тржишту капитала.

- У децембру 2008. године просјечни дневни промет износио је око 960.000 марака, док је у прве три седмице 2009. године пао на 301.000 марака - истакао је Мирица.

Нагласио је да се у 2009. години очекује опоравак тржишта и већи интерес домаћих компанија за прикупљање капитала на тржишту, посебно имајући у виду отежан приступ банкарским кредитима.

- Први корак за домаће компаније је увршћавање у котацију Сарајевске берзе и побољшање нивоа корпоративног управљања у компанијама. Иако је још преурањено говорити о преокрету тренда на свјетском тржишту, у ФБиХ постоје околности које ће позитивно утицати на тржиште капитала - нагласио је Мирица. Он сматра да би почетак примјене Закона о тржишту вриједносних папира и Закона о инвестиционим фондовима могли имати значајну улогу за тржиште капитала у ФБиХ.

Планови

Божић је најавио више пројеката за ову годину, који би требало да допринесу опоравку тржишта.

- Измјене Закона о хартијама од вриједности је у току, а радиће се на повезивању са тржиштем капитала Србије. Планове и пројекте усмјерићемо на то да утицај глобалне кризе буде што мање изражен, те да се у овом периоду створе чврсте основе за пословање у наредном периоду - објаснио је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана