Промет Књаза мањи за седам одсто

Глас Српске
Промет Књаза мањи за седам одсто

БЕОГРAД - Компанија "Књаз Милош" ове године је забиљежила пад промета око седам одсто у односу на ранију годину, изјавио је Танјугу Раде Прибићевић, директор за корпоративне и регулаторне послове "Dewub fuds gruope", у чијем саставу послује аранђеловачка фабрика воде.

- За шест месеци ове године промет је за неких седам одсто мањи него што је то био прошле године, што је нешто бољи резултат од просека целе бранше, чији је промет опао за око десет процената. То није никаква тајна, цела индустрија минералних вода је усред кризе доживела известан пад и стагнацију. Познато је да индустрија раније бележила годишњи раст између 10 и 12 одсто и да је континуирано расла - рекао је Прибићевић.

Он је додао да је и логично да у условима смањене потрошачке моћи куповна вода буде замијењена водом са чесме, без обзира на здравствене импликације њеног конзумирања.

На питање да ли менаyмент забрињава све јача конкуренција на тржишту, Прибићевић је одговорио да, и поред тога што на тржишту постоји близу 30 произвођача минералних вода, "Књаз" и даље успијева да се задржи у врху водећих.

- Конкуренција у бранши је велика и одраније. Суштински, ми се већ неколико година на тржишту боримо са конкуренцијом, не плашимо је се, већ, супротно, мислимо да је она добра за унапређивање пословања - казао је он.

Прибићевић напомиње да у тој компанији знаке економског опоравка очекују почетком наредне године, као и да без обзира на тешку пословну 2009. годину очекују остваривање профита у овој години.

- A када ће се стећи услови и за продају компаније, то сада не може прецизно да се каже. То углавном зависи од спољних фактора, али дефинитивно не ове године - рекао је он.

Према његовим ријечима, значајна пажња посвећена је смањењу трошкова и рационализацији пословања, па се очекује да и ова година  буде завршена са позитивним резултатом.

Без обзира на кризу, навео је Прибићевић, "Књаз" и даље активно учествује у спонзорствима.

- Без обзира на кризу не смете да престанете да функционишете. У бизнису не постоји "статус кво", тако да ми радимо и даље, можда у мањем обиму -  навео је он.

Продаја минералних вода у Србији у првих пет мјесеци биљежи пад. Највећи пад имали су вода "мивела" од 42 одсто, "вода вода", 31 одсто, "минаква" - осам одсто, "Књаз Милош" -  седам одсто, док су највећи раст имали "вода Врњци", 32 одсто и "власинска роса", од 15 одсто.

Потрошња

У Србији је потрошња флашираних вода дупло мања него у европским земљама, на примјер у Италији, гдје се троши 196 литара, а у Њемачкој 157 литара по становнику годишње.
У структури потрошње флашираних вода у Србији доминантно је учешће газиране воде - 62 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана