Промет достигао 167 милиона марака

Маринаја Миљић
Промет достигао 167 милиона марака

БAЊAЛУКA - Укупан промет на Бањалучкој берзи у овој години достигао је 167 милиона марака, што је у односу на прошлогодишњи од 132 милиона, повећање за више од 20 одсто.

Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци директор Бањалучке берзе Милан Божић.

- Ову годину на Бањалучкој берзи обиљежила је ниска ликвидност тржишта, раст тржишта обвезница, технолошка унапређења и међународни пројекти - рекао је Божић.

Он је истакао да је највећи промет у 2010. години остварен у децембру, и то од скоро 50 милиона марака.

- Највећи промет имале су акције бањалучке "Тржнице" и то од шест милиона марака, те акције "Телекома Српске", Кристал инвест фонда, "Дунав осигурања" и Нове банке Бањалука - казао је Божић и додао да су значајно учешће у промету имале обвезнице, на које отпада око 53 милиона марака или 30 одсто укупног промета на берзи.

Највећи раст, истакао је Божић, у овој години забиљежио је Кристал инвест фонд од 36, те "Тржница" од 35 одсто.

- Највећи пад од 39 одсто оствариле су мркоњићке "Хидроелектране на Врбасу" и Зиф Полара инвест фонд од 40 одсто - рекао је Божић.

Индекс фондова ове године забиљежио је пад од осам одсто, а тренутни капитал свих фондова износи 119 милиона марака.

Божић је нагласио да је индекс БИРС пао за четири одсто, али ако се узме у обзир да су власници акција које се налазе у БИРС-у остварили и дивиденде, укупан принос БИРС-а је 4,8 одсто.

Божић је истакао да би, иако на листи A још нема ниједног предузећа, од идуће године могле да буду увршћене прве фирме.

- Критеријуми за увршћавање на листу A биће ликвидност, позитиван ревизорски извјештај, те пословање без губитака у посљедње три године - додао је директор Бањалучке берзе и нагласио да на листи Б тренутно има око 40 предузећа.

Од идуће године, најавио је Божић, на Бањалучку берзу требало би да буду уведене краткорочне хартије од вриједности у сарадњи са Министарством финансија Републике Српске, као и обезбјеђење платформе за примарно и секундарно трговање.

Награде

Директор Бањалучке берзе уручио је јуче Бранку Кременовићу и Јелени Хрнић са Економског факултета у Бањалуци и Наташи Бошковић са Универзитета у Источном Сарајеву награде и дипломе за најбоље написане дипломске радове из области финансијских тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана