Српска остварила промет 3,8 милијарди долара, остварен суфицит у размјени са ЕУ

Срна
Српска остварила промет 3,8 милијарди долара, остварен суфицит у размјени са ЕУ

БАНЈАЛУКА - Република Српска је за осам мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 3,8 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 79,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Вриједност оствареног извоза за осам мјесеци била је око 1,68 милијарди долара, што је за 38,8 одсто више него у истом периоду прошле године.

За осам мјесеци ове године вриједност увоза била је нешто више од двије милијарде долара и већа је за 29,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Највећи обим спољнотрговинске размјене од 640,6 милиона долара Република Српска је остварила у пословању са Србијом, док је преко 553 милиона долара остварено са Италијом.

Република Српска је за осам мјесеци ове године у спољнотрговинској размјени са ЕУ остварила суфицит у пословању. Вриједност извоза износио је око 1,25 милијарди долара, а увоза око 1,23 милијарди долара.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да се значајно процентуално повећање извоза и увоза у првом реду десило захваљујући расту индустрије, нарочито прерађивачког сектора.

“Ту су и подаци о повећању промета индустрије Српске, гђе је, ако гледамо податке за август ове године у односу на прошлу годину, дошло до раста промета на инотржишту од скоро 70 одсто, али и до раста десезонираног промета на инотршишту”, навео је Маркићевић.

Он каже да је важно то што Српска поново има позитиван салдо пословања са ЕУ, њеног најзначајнијег спољнотрговинског партнера, са тенденцијом да се такав тренд настави и у будућности уколико не би било неких већих поремећаја на глоблном тржошту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана