Прокоцкали милијарде па сакрили

Танјуг
Прокоцкали милијарде па сакрили

Њујорк - Америчка банка "ЈП Морган Чејс" оптужена је од америчког Сената да је прикривала огромне губике у трговању.

Банка је прошле године изгубила 6,2 милијарде долара у трговању које је обављао службеник Бруно Искил, познат као "Лондонски кит", што је надимак који је зарадио зато што су његове трансакције биле тако велике да су доводиле до таласања тржишта, јавља Би-Би-Си.

Одбор за истраге при америчком Сенату открио је да је банка обмањивала инвеститоре и игнорисала ризике. "ЈП Морган" је навео да је, иако признаје грешке, управа банке поступала с добрим намјерама, без планског обмањивања било кога.

У извјештају Сената се наводи да су главни руководиоци банке, укључујући извршног директора Џејмија Дајмона, били свијесни огромних губитака, као и да су у јавности ублажавали ризике. Сенат такође окривљује федералне регулаторе због пропуста у надзору, који су омогућили највећој америчкој банци да толико ризикује.

Банка је "прокоцкала милијарде долара путем ризичних и егзотичних трансакција, а потом плански прикрила губитке од инвеститора и јавности, показавши непоштовање према процедурама управљања ризицима и регулаторним прописима", рекао је сенатор републиканац Џон Мекејн.

Одбор Сената ће данас о губицима у трговању испитати челнике банке и регулаторе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана