Пројекте у РС давати домаћим фирмама

Тања Шикањић
Пројекте у РС давати домаћим фирмама

БAЊAЛУКA - Ефикасније издавање рјешења за градњу, фаворизовање домаћих грађевинских предузећа и произвођача у пројектима у Републици Српској, те измјена законске регулативе, помогли би да грађевински сектор Српске поново "стане на ноге".

Ово су неки од захтјева које је Извршни одбор Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе Републике Српске упутио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је у петак, послије састанка руководства Коморе и представника Удружења грађевинара са министром за просторно уређење и грађевинарство Сребренком Голић у Бањалуци, да су грађевинари овај састанак искористили за изношење примједби и приједлога из овог сектора.

- Поједностављење процедура и скидање непотребних намета при добијању грађевинских дозвола могло би да утиче на пад високих цијена станова. Инсистирали смо и на томе да се што прије донесу подзаконска акта која прате недавно усвојени Закон о уређењу простора и грађењу РС - рекао је Ђурић.

Он је истакао да је пад привредних активности у грађевинарству евидентан, те да је најизраженији у станоградњи и нискоградњи, те у производњи грађевинског материјала.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић рекла је да су сви захтјеви Удружења грађевинара оправдани, те да на неким од њих Министарство већ ради.

- Законски прописи и пројекти за превазилажење појединих правних баријера, које су сметња за функционисање области грађевинарства, већ су у припреми - истакла је Голићева.

Нагласила је да је област грађевинарства веома битна за Српску, јер од укупног броја запослених, осам одсто припада том сектору, док шест одсто БДП-а долази из грађевинарства.

-         Управо због тога настојаћемо да уважимо што више захтјева са данашњег састанка. Пренијећу Влади став овог удружења, да на пројектима у Српској предност треба да буде дата домаћим фирмама, јер имамо привреднике који квалитетно могу да ураде посао - истакла је Голићева.

Aутопут

Борко Ђурић је рекао да ће Привредна комора РС, поред подршке иницијативи групе грађевинских предузећа из Српске да учествују на тендеру за избор извођача радова на изградњи аутопута Бањалука - Добој, тражити од Владе РС да у овом пројекту омогући учешће и другим заинтересованим фирмама.

- Ових дана ићи ће се у процедуру објављивања тендера за дионицу Прњавор - Добој, што ће пружити могућност фирмама из РС да учествују у овом послу - истакао је Ђурић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана