Пројекат вриједан више од 100 милиона евра: ХЕ Бистрица у функцији за три године

Г.С.
Foto: Независне новине

`ФОЧА - Објекти хидроелектрана на ријеци Бистрици Б1, Б2а, и Б3, чија је вриједност већа од 100 милиона евра, требало би да буду пуштени у функцију 2027. године, речено је за "Независне новине" из овог предузећа.

Дејан Павловић, директор ХЕ Бистрица, навео је да изградња хидроелектрана на ријеци Бистрици тече планираном динамиком без већих одступања.

"Урађена је велика количина радова, као што су приступни путеви до свих локација, трафостанице за напајање свих радилишта, док се главни дио радова односи на тунеле, којих је до сада урађено 6,2 километра од укупно 10. Изградња преградног мјеста (бране) на локацији Б1 је на 30%, док се на друге двије Б2а и Б3 очекује да радови  почну у току ове године", нагласио је Павловић.

Према његовим ријечима, изградња ове хидроелектране је почела у јануару 2022. године.

"Што се тиче износа вриједности пројекта, с обзиром на уговором потписану клизну скалу, а повећањем свих цијена на тржишту, уговором  предвиђена цијена од 102.814.046 милиона евра сигурно ће морати бити већа", истакао је Павловић.

Додао је да су у току преговори о финансирању пројекта са кинеским представницима Синоссуре осигурања и Ексим банком, што ће, нада се, бити и реализовано до краја године.

"Тренутно је у ХЕ Бистрица запослено 18 радника, док је планирани коначни број радника 35 након завршетка радова. Планирана годишња производња све три хидроелектране је 135 гигават-часова. Планирану изградњу прате сљедећи социо-економски, привредни, водопривредни, енергетски, полјопривредни, туристички и др. позитивни ефекти, односно

производња 'зелене' (чисте) електричне енергије уз одсуство штетне емисије гасова у атмосферу (императив према Кјото протоколу 1997. године), контрола и регулисање поплавних вода, одбрана од поплава, ублажавање посљедица плављења и деградације земљишта, регулисање наноса и таложења седимената, побољшање комуналног нивоа живљења на сливном подручју акумулације, привредни развој региона, запошљавање локалног становништва, побољшање инфраструктурних веза, развој туризма и више видова рекреације. Искориштава се потенцијал малих водотока без потапања вриједног обрадивог землјишта, ријетких природних вриједности и културне баштине, измјештања значајних инфраструктурних објеката и др. Ту су и повећавање вриједности пејзажа и имовине у окружењу, те нова стална пратећа инфраструктура која ће општини Фоча донијети стабилнију електроенергетску мрежу", објаснио је Павловић.

Подсјећамо, у новембру прошле године је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, разговарао са представницима Ексим банке и компаније "Авик", којима је повјерена изградња ове хидроелектране.

Тада је речено да се очекује да ће до краја 2023. године бити закључен уговор о кредитирању како би био закључен уговор о финансирању изградње овог хидроенергетског објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана