Пројекат Чемерно од виталног интереса за Српску

Агенције
Пројекат Чемерно од виталног интереса за Српску

Бањалука - Геологија терена и временске прилике основни су предуслови да до краја године буду завршени радови на пројекту трајног рјешења клизишта Чемерно, а уколико буду потребна додатна средства Влада Републике Српске ће их обезбиједити, рекао је данас предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић након обиласка радова на тој траси.

“Тешко је сада прогнозирати да ли ће радови бити завршени до септембра, када је и планирано, јер је ријеч о комплексном терену”, истакао је Радојичић напомињући да је ово пројекат од виталног интереса за Херцеговину и цијелу Српску, чијим ће завршетком бити знатно скраћена путна комуникација Србије и источног дијела Републике Српске са црногорским приморјем.

Говорећи о могућем пробијању финансијске конструкције, Радојичић је истакао да је за сада тешко говорити да ли ће обезбијеђених 72 милиона КМ бити довољно за цјелокупан пројекат, али да ће се, свакако, изнаћи додатна средства.

Руководилац градилишта Константин Тошовић рекао је да је до сада укупно завршено око 70 одсто пројекта, те подсјетио да је асфалтиран прилазни пут до великог тунела, а да су у току унутрашњи радови у том и у малом тунелу.

Он је додао да ће највећи посао представљати радови на траси од великог до малог тунела, гдје геолошки радови још нису завршени. Тошовић је додао да слиједе радови и на два моста и дијелу трасе од малог тунела до вијадукта.

Радови за које је Влада Српске издвојила 72 милиона КМ почели су априлу 2009. године, а пројектом је предвиђена изградња два тунела, два моста и вијадукт.

Најдужи саобраћајни тунел у БиХ преко планинског превоја Чемерно, дужине 2.109 метара, пробијен је крајем октобра прошле године.

У току радова на пројекту, због неповољне геологије терена, премијештана су читава брда, направљени коси потпорни зидови, а на појединим мјестима прављени су засјеци и косине до пет метара више него што је предвиђено, како се не би обрушио материјал а да би се траса осигурала.

Завршетком новог пута, укупне дужине око девет километара, путна комуникација преко Чемерна биће скраћена више километара, а представљаће најкраћу саобраћајну везу источног дијела Српске и Србије са црногорским приморјем.

У вријеме трајања радова на новој траси пута, као и због активираног клизишта, саобраћај преко Чемерног одвијаће се привременом обилазницом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана