Производња већа, плате остале исте

Марина Чигоја
Производња већа, плате остале исте

БAЊAЛУКA - Производња у дрвопрерађивачкој индустрији Републике Српске повећана је ове године у односу на прошлу, али то повећање није пратио и раст плата у овом сектору.

Према подацима Привредне коморе Републике Српске, производња у области прераде и производа од дрвета за 11 мјесеци ове године у односу на исти период лани већа је за 14 одсто, док је производња намјештаја повећана за 28 одсто.

Секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је ова година за дрвопрерађиваче била доста боља од претходне, због чега и у идућу годину улазе са одређеном дозом оптимизма.

- Вјерујем да ће и 2012. година, ако не буде већих поремећаја због дужничке кризе у водећим европским земљама, бити у знаку даљег опоравка дрвопрерађивачке индустрије РС и враћања на ниво који смо имали прије кризе - истакао је Шиник и додао да је дрвопрерада нискоакумулативна дјелатност и да је веома тешко у скорије вријеме очекивати значајнији раст плата.

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић истиче да су произвођачи у области дрвопрераде 2010. године добили могућност да преузимају сировину од "Шума РС" на одгођено плаћање, у зависности од степена финализације, што је побољшало укупан пословни амбијент.

- Ипак, то није допринијело побољшању стандарда радника. Плате нису расле, а видљива су и кашњења исплата у једном броју предузећа. Просјечна плата у овом сектору је око 450 марака - казао је Павловић и додао да нека предузећа уопште не исплаћују плате радницима, односно да им дају плате у намјештају.

Директор "Нове дрвне индустрије Врбас" Драгиша Калинић каже да је Врбас у овој години повећао производњу за 25 одсто, те да очекује да ће се тај тренд наставити и у идућој години.

- Повећање производње пратило је и повећање плата. Истина, оне нису расле у оном обиму у ком је производња, али у сваком случају у складу са могућностима повећали смо и плате. Значајна средства морали смо да издвојимо због повећаних стопа пореза и доприноса - истакао је Калинић и додао да се у идућој години може очекивати значајније повећање производње.

Годишњи обим спољнотрговинске размјене дрвне индустрије Републике Српске нешто је већи од 400 милиона КМ, а извоз је готово 2,5 пута већи од увоза. Вриједност извоза овог сектора износи око 280 милиона КМ, од чега намјештаја око 90 милиона КМ, док је вриједност увоза око 120 милиона КМ. 

Запосленост

Када је у питању запосленост у овом сектору, Шиник каже да у преради дрвета није било пада запослености, док је у производњи намјештаја број радника мањи за један до два одсто у односу на исти период прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана