Производња у Српској порасла за 5,9 одсто

Марина Чигоја
Производња у Српској порасла за 5,9 одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња остварена у Републици Српској за 11 мјесеци ове године већа је за 5,9 одсто него у истом периоду прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Производња остварена у новембру ове године у односу на просјечну мјесечну производњу из 2010. године већа је за 12,8 одсто, у односу на претходни мјесец ове године већа је 1,9 одсто, док је у односу на исти мјесец прошле године мања за 0,4 одсто.

Посматрано према областима производње, највећи процентуални раст од 20,2 одсто регистрован је у вађењу руда и камена.
Раст производње у прерађивачкој индустрији износио је за једанаест мјесеци ове године 4,2 одсто, а производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом већа је за 2,2 одсто него у истом прошлогодишњем периоду.
- Посматрано према економској намјени индустријских производа, највећи раст ове године у односу на исти прошлогодишњи период од 31 одсто регистрован је код трајних производа за широку потрошњу, док је пад од седам одсто регистрован код капиталних производа - наводи се у извјештају Завода.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је у ситуацији у којој се привреда Српске и БиХ тренутно налази сваки раст производње испод десет одсто недовољан.

Велики проблем, према његовим ријечима, представља низак степен прераде.

- Највећи проблем је то што нема никакве подршке конкурентности наших прерађивачких капацитета. Повећањем пореских обавеза ове године додатно је оптерећен наш прерађивачки сектор - истакао је Павловић и додао да овај раст није допринио новом запошљавању и да је то један од проблема на чијем би рјешавању требало радити.

- Због тога овај раст неће помоћи рјешавању наших социјалних питања - казао је Павловић.

Говорећи о очекивањима привредника у идућој години, предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да домаћа привреда има великих проблема и да је извјесно да ће се они наставити и у идућој години.

- Иступ привреде РС према иностраним тржиштима ће бити све отежанији, а то су нам једина могућа рјешења - казао је Милић.

Цијене

Цијене произвођача индустријских производа у новембру су у просјеку биле ниже за 0,1 одсто него у октобру. Посматрано по областима индустријске производње, цијене у подручју вађења руда и камена у новембру су биле ниже за 0,8 одсто, а у прерађивачкој индустрији за 0,1 одсто у односу на октобар.

Цијене у сектору производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом су остале на истом нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана