Производња у РС већа за 7,2 одсто

Марина Чигоја
Производња у РС већа за 7,2 одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској за осам мјесеци ове године већа је за 7,2 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Завода за статистику РС.

Индустријска производња остварена у августу 2011. године у односу на исти мјесец прошле године већа је за 15,9 одсто, а у односу на просјечну мјесечну производњу у 2010. години већа је за 9,1 одсто.

- У односу на претходни мјесец ове године индустријска производња мања је за 2,6 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Највећи раст од 27 одсто регистрован је у области вађења руда и камена.
У прерађивачкој индустрији забиљежен је раст од 4,9 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом од 2,6 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је раст производње охрабрујући, а да је до пада у односу на прошли мјесец највјероватније дошло због годишњих одмора.

- Очекујем да ће се тренд раста наставити и у идућем периоду. У прерађивачкој индустрији и поред тога што је дошло до пада броја запослених, забиљежено је повећање производње, што је охрабрујуће и даје наду да би у будућем периоду могло да дође до повећања броја радника, уколико би се наставио раст производње - нагласио је Видић.

Он је нагласио да је забрињавајућа неликвидност предузећа и лоша наплата потраживања унутар РС и БиХ.

- Међусобна потраживања између предузећа у БиХ износе више од двије милијарде марака. То је ланчана реакција, јер фирме на тај начин воде једна другу у позицију да не могу да измирују своје обавезе, не само једна према другој, него и према држави и радницима. Ово је, поред пада запослености, највећи проблем и то су показатељи који не дају разлога за оптимизам - истакао је Видић.

Намјена

Посматрано по економској намјени индустријских производа за осам мјесеци ове године у односу на исти период прошле године остварен је раст производње трајних производа за 38,5 одсто, енергије за 8,5 одсто, интермедијарних производа за осам одсто, нетрајних производа за 1,9 одсто, док је производња капиталних производа мања за четири одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана