Производња у РС већа за 5,3 одсто

Марина Чигоја
Производња у РС већа за 5,3 одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња остварена у прва два мјесеца ове године у Републици Српској у поређењу са истим периодом прошле године већа је за 5,3 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

- Посматрано по економској намјени индустријских производа у прва два мјесеца ове године у односу на исти период прошле године остварен је раст производње трајних добара за 18,5 одсто, капиталних производа за 15,1 одсто, интермедијарних производа за 8,1 одсто, енергије за 3,7 одсто, те нетрајних добара за 2,9 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Према подацима Завода, индустријска производња остварена у фебруару у Републици Српској у односу на исти период прошле године већа је за 1,7 одсто. С друге стране, у фебруару је дошло до пада у производњи у односу на јануар.

- Индустријска производња остварена у фебруару 2011. године у односу на јануар мања је за 7,3 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу у 2010. години мања за 10,7 одсто - истиче се у извјештају Завода за статистику РС.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић сматра да је повећање производње у прва два мјесеца добар знак.

- Српска је прошле године имала велики раст, који је прије свега остварен захваљујући раду Рафинерије нафте Брод, тако да објективно толико велике стопе раста које смо имали лани сада не можемо очекивати јер нема нових погона и повећања производње. Ипак, ово повећање сасвим сигурно је позитиван показатељ. С друге стране, пад у фебруару у односу на јануар могао би да буде забрињавајући јер знамо да у јануару нема много радних дана па је тај пад мало изненађујући - казао је Јакшић.

Ипак, према његовим ријечима, прва два мјесеца нису релевантни показатељи индустријских кретања, а прави резултати моћи ће се видјети тек крајем другог квартала.

- Повећање индустријске производње само по себи не значи ништа ако није повећана продуктивност и ако није повећан извоз у тој грани - казао је Јакшић.

Прерађивачка индустрија

Душко Јакшић каже да је за РС веома важно да у идућем периоду повећа производњу у прерађивачкој индустрији.

Према подацима Завода за статистику РС, производња у прерађивачкој индустрији у прва два мјесеца ове године у односу на исти период прошле године повећана је за 7,4 одсто.

- Веома је битно да дође до повећања производње у овој индустрији јер је она у протеклом периоду имала скроман раст - казао је Јакшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана