Производња у РС расте, у ФБиХ пада

Марина Чигоја
Производња у РС расте, у ФБиХ пада

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској остварена у мају ове године већа је за 16,6 одсто у односу на април, док је производња у истом периоду у ФБиХ мања за 1,4 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС, индустријска производња остварена у мају у односу на исти мјесец лани већа је за 12,1 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу из прошле године већа је за 11,9 одсто.

- Индустријска производња остварена у периоду јануар-мај у поређењу са истим периодом прошле године већа је за 8,3 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Према подацима федералне Aгенције за статистику, индустријска производња у ФБиХ у мају ове године већа је за 4,4 одсто у односу на исти месец лани, преносе агенције.

- Укупна индустријска производња у ФБиХ за првих пет мјесеци већа је за 3,8 одсто у односу на исти период прошле године. У подручју вађења руда и камена индустријска производња за наведени период мања је за 8,2 одсто у односу на првих пет мјесеци лани - наводи се из федералне Aгенције за статистику.
Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица сматра да је раст индустријске производње у Српској добар показатељ, посебно ако се има у виду економска криза која је још увијек изражена, не само код нас него и у региону и свијету.

- С друге стране, повећање индустријске производње не значи да домаћа привреда излази из кризе, али је сасвим сигурно да је ово један добар показатељ да се иде напријед. Сигурно је да би раст производње још више дошао до изражаја када би га пратило и смањење незапослености - казао је Вукмирица.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да пораст индустријске производње не значи и повећање друштвеног производа, те да се још увијек не виде у потпуности позитивни ефекти повећања индустрије.

Производи

Посматрано према економској намјени индустријских производа, у првих пет мјесеци ове године у односу на исти период лани остварен је раст производње интермедијарних производа за 26,3 одсто, енергије за пет одсто и нетрајних производа за 3,1 одсто.

- Производња трајних производа мања је за 12,1 одсто, а капиталних производа за 18,4 одсто - наводи се у извјештају Завода за статистику РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана