Производња у РС расте у ФБиХ пада

Марина Чигоја
Производња у РС расте у ФБиХ пада

БAЊA ЛУКA - Укупна индустријска производња у Републици Српској за девет мјесеци ове године већа је за 17,3 одсто него у истом периоду прошле године, док је у Федерацији БиХ у периоду јануар-септембар ове године у поређењу са истим периодом 2008. године мања за 11,2 одсто.

Према подацима Завода за статистику РС индустријска производња у септембру 2009. године у односу на претходни мјесец текуће године већа је за 6,9 одсто. Производња у септембру ове године у односу на исти мјесец прошле године већа је за 21,5 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу у 2008. години већа за 19,4 одсто.

- У овом периоду највећи раст од 33,9 одсто биљежи прерађивачка индустрија, док је повећање од 8,3 одсто забиљежено у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом - наводи се у извјештају Завода.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица сматра да је повећање индустријске производње у Српској производ реалних програма који су у РС покренути и прије економске кризе.

- Завршена је приватизација "Телекома" и на тај начин дошло се до значајних средстава за инвестиционе програме који посебно долазе до изражаја сада када други биљеже пад. Ово је највећи раст у производњи у окружењу и свакако је нешто што је охрабрујуће за економију РС - истакао је Вукмирица.

Према подацима Федералног завода за статистику, индустријска производња у ФБиХ у септембру 2009. године у односу на просјечну мјесечну производњу из 2008. године мања је за 10,9 одсто, а у односу на производњу из септембра 2008. за 16,2 одсто, док је у односу на производњу из августа ове године мања за 3,3 одсто.

Пад

Према подацима Завода за статистику РС, за девет мјесеци ове године у Републици Српској у области вађења руда и камена остварена је мања производња за 14,3 одсто у односу на исти период лани. Професор Вукмирица истиче да пад у појединим областима производње РС није значајан, те да је много важније то што је повећана укупна индустријска производња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана