Производња у РС повећана за 4,7 одсто

Марина Чигоја
Производња у РС повећана за 4,7 одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској остварена у прошлој години већа је за 4,7 одсто у односу на 2010. годину, показују подаци Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, индустријска производња остварена у децембру 2011. године у односу на просјечну мјесечну производњу у 2010. години већа је за 8,2 одсто.

- У односу на новембар производња је у децембру била мања за 4,1 одсто, а у односу на исти мјесец 2010. године мања је за 6,7 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Посматрано према областима производње, највећи раст од 18,2 одсто забиљежен је у вађењу руда и камена.

Раст производње у прерађивачкој индустрији износио је 3,9 одсто, док је производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом остала на нивоу из 2010. године.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је добро што није дошло до пада индустријске производње, с обзиром на услове у којима се привреда Српске налази.

- Међутим, у расту те производње учествује веома мали број предузећа, што није добро. Такође, до повећања је највише дошло захваљујући производњи у области вађења руда и камена, док је у прерађивачкој доста ниска стопа раста - нагласио је Видић и додао да је веома битно да у овој години не дође до погоршања односно пада производње, с обзиром на то да привреди недостају обртна средства.

- Неликвидност предузећа је све израженија и сигурно је да ће бити изражена и у текућој години. Осим тога, улазак Хрватске у ЕУ такође ће имати негативне посљедице на привреду Српске - истакао је Видић.

Према његовим ријечима, економска криза такође је оставила посљедице, с обзиром на то да домаће тржиште није довољно развијено да би у значајнијој мјери поспјешило производњу.

- Једини могући излаз је стварање нових производа који ће бити конкурентни и на европском и на домаћем тржишту - нагласио је Видић.

Робна размјена

Обим робне размјене РС са иностранством у прошлој години износио је 7,14 милијарди марака, од чега се на извоз односило 2,56 милијарди, а на увоз 4,58 милијарди КМ.

Спољнотрговински дефицит износио је двије милијарде марака, док је покривеност увоза извозом била 55,9 одсто.

- Извоз је у 2011. повећан за 17,6 одсто у односу на 2010. годину, док је увоз повећан за 13,1 одсто - наводи се у извјештају Завода.

У извозу су највише учествовале Србија, Италија и Хрватска, док је у структури увоза највише учествовала Русија, Србија и Италија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана