Производња у РС пала за 4,6 одсто

Марина Чигоја
Производња у РС пала за 4,6 одсто

Бањалука - Индустријска производња остварена у РС у првих девет мјесеци ове године мања је за 4,6 одсто у односу на исти период лани, подаци су Завода за статистику РС.

Највећи пад и то 5,3 одсто забиљежен је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом, у прерађивачкој индустрији производња је смањена за 4,5 одсто, док је у области вађења руда и камена пад 3,1 одсто.

Иако је у септембру дошло до повећања индустријске производње у односу на претходне мјесеце, то ипак није било довољно да се заустави пад у односу на 2011. годину. Тако је, према подацима Завода, производња остварена у септембру ове године у односу на претходни мјесец била већа за 8,7 одсто, док је у односу на исти мјесец лани била већа за 5,8 одсто.

- У односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години, производња у септембру је повећана за 3,5 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Пројект менаyер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да мале позитивне осцилације у производњи из мјесеца у мјесец не говоре о опоравку привреде, већ о томе колико је привреда БиХ слаба и да мала промјена у производњи једне велике компаније може да допринесе да се у једном мјесецу ситуација привидно побољша.

- Општа привредна слика је врло забрињавајућа. Ситуација би се до краја године могла стабилизовати, односно довести на нулту стопу раста или забиљежити благи раст само ако би се повећала производна активност. Међутим,  с обзиром на то да је економска активност пала и на нашим извозним тржиштима и да су наруyбе смањене, те да је крај године углавном неповољан, тешко је очекивати побољшања. Најоптимистичније што можемо очекивати је да не остваримо пад на крају године - истакао је Гавран.

Када је у питању робна размјена РС са иностранством, у првих девет мјесеци дошло је до повећања увоза и то за два одсто, док је извоз смањен за 4,7 одсто. Обим робне размјене РС са иностранством у овом периоду износио је 5,22 милијарде марака, од чега се на извоз односило 1,82 милијарде КМ, а на увоз 3,39 милијарди марака.

- Спољнотрговински дефицит износио је 1,57 милијарди марака, док је покривеност увоза извозом била 53,5 одсто - истиче се у извјештају Завода.

ФБиХ

Индустријска производња у првих девет мјесеци ове године у односу на исти период лани смањена је и у ФБиХ, гдје је дошло до пада од 4,8 одсто.

У подручју вађења руда и камена производња је смањена за 4,5 одсто, у прерађивачкој индустрији за 2,7 одсто, док је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом дошло до пада од 11 одсто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана