Производња у првом кварталу већа за 4,6 одсто

Марина Чигоја
Производња у првом кварталу већа за 4,6 одсто

БAЊAЛУКA - Индустријска производња остварена у првом кварталу ове године у Републици Српској у поређењу са истим периодом у 2010. већа је за 4,6 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

У извјештају Завода наводи се да је индустријска производња остварена у марту ове године у односу на претходни мјесец већа за 19,8 одсто.

- Индустријска производња у односу на просјечну мјесечну производњу у 2010. години већа је за 6,9 одсто, а у односу на исти мјесец прошле године за 3,6 одсто - истиче се у извјештају Завода.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да су подаци о расту физичког обима индустријске производње и у овој години охрабрујући, али да привреда и поред тога има много проблема са којима се суочава.

- Наставља се раст физичког обима производње, али када анализирамо ове податке видимо да има и одређених потешкоћа. Забрињава чињеница да учешће у укупном расту те производње има свега педесетак фирми, које чине око 39 одсто промета који се прави у РС - нагласио је Видић.

Он је истакао да параметри којима располаже Привредна комора указују на то да РС има раст производње и раст буџетских прихода.

- Такође, није дошло до значајнијег смањења броја запослених, али је ипак забрињавајући податак да имамо више од 140.000 незапослених. Aлармантан је и однос између броја запослених и пензионера који се сваким даном смањује - нагласио је Видић.

Посматрано према областима, највеће повећање у прва три мјесеца од 29 одсто остварено је у области вађења руда и камена.

У прерађивачкој индустрији је у првом овогодишњем тромјесечју остварен раст од 7,8 одсто, док је у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом остварен пад од 5,3 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.
- Посматрано према економској намјени производа, у првом тромјесечју ове године у односу на исти период лани највећи раст од 37,6 одсто регистрован је код трајних производа широке потрошње, те 10,4 одсто код капиталних производа - истиче се у извјештају Завода.

Очекивања

Михајло Видић је истакао да се може очекивати да у РС и у идућем мјесецима индустријска производња расте.

- Aли, може се очекивати и даље погоршање ликвидности привреде која је оптерећена новим наметима. Треба уложити напоре за превазилажење ове ситуације отварањем нових тржишта и, што је веома важно, потребно је обезбиједити бољу наплату потраживања - нагласио је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана