Производња у марту повећана за 18 одсто

Ведрана Кулага
Производња у марту повећана за 18 одсто

БAЊA ЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској остварена у марту ове године већа је за 18,4 одсто у односу на остварени обим производње у фебруару, подаци су Републичког завода за статистику РС.

Производња у марту 2010. године у односу на просјечну мјесечну производњу из прошле године већа је за 7,4 одсто, док је у односу на исти мјесец прошле године повећана за 5,8 одсто.

- Индустријска производња остварена у периоду јануар-март 2010. године, у поређењу са истим периодом прошле године већа је за 6,1 одсто - подаци су Завода.

Додаје се да је у области вађења руда и камена индустријска производња у марту ове године у односу на претходни мјесец повећана за 35,5 одсто, а у прерађивачкој индустрији за 19,5 одсто у поређењу са фебруаром.

Економски аналитичар Стево Пуцар каже да се раст индустријске производње у РС може објаснити тиме да велике свјетске економије полако излазе из кризе, те да расте број наруџби из иностранства.

Додаје да је позитивно то што је и даље евидентан раст индустријске производње у Српској, али да би у циљу одржавања овог темпа, већу пажњу требало посветити даљој едукацији кадрова који се запошљавају у индустрији. Овим би се, истиче, држао корак са захтјевима свјетског тржишта.

Према подацима Федералног завода за статистику индустријска производња у марту 2010. године, у односу на просјечну мјесечну производњу лани, мања је за 0,3 одсто, а у односу на производњу из истог мјесеца прошле године већа је за 2,5 одсто.

- У поређењу са оствареном производњом у фебруару ове године, индустријска производња у марту већа је за 7,4 одсто - подаци су Завода.

Производи

Из Завода наводе да је посматрано по економској намјени индустријских производа у периоду јануар - март 2010. године у односу на исти период прошле године, остварен раст производње интермедијарних производа за 31,7 одсто, нетрајних производа за 4,1 одсто и енергије за 1,8 одсто, док је производња трајних производа мања за 14,9 одсто и капиталних производа за 29,1 одсто.

Производња у РС по мјесецима

децембар 2009.

+ 2,4 % у односу на новембар

јануар      2010.

- 13,7 % у односу на децембар

фебруар 2010.

- 0,4 % у односу на јануар 

март        2010.

+ 18,4 % у односу на фебруар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана