Производња у мају мања за 2,6 одсто

Марина Чигоја
Производња у мају мања за 2,6 одсто

Бањалука - Индустријска производња у РС смањена је у мају ове године у односу на исти мјесец лани за 2,6 одсто, а највећи разлог за то су катастрофалне поплаве које су у том мјесецу зауставиле рад у десетинама предузећа.

Према подацима Републичког завода за статистику, индустријска производња у првих пет мјесеци ове године порасла је за само 0,1 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

На пад у индустрији у првих пет мјесеци утицало је смањење производње струје од 14,7 одсто, док је у прерађивачкој индустрији и области вађења руда и камена дошло до повећања производње од 5,1, односно 1,4 одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић је истакао да ће пад индустријске производње у наредним мјесецима сигурно бити већи због посљедица поплава које су у мају задесиле Српску.

- Прави показатељи ће се видјети тек у наредним мјесецима, а нарочито од септембра. Неопходан је озбиљан ангажман власти с циљем помоћи прерађивачком сектору - нагласио је Павловић и додао да је, према неким статистикама, у поплавама изгубљено више од 5.000 радних мјеста.

Казао је да велики проблем за опоравак представља чињеница да новца у буџету нема те да се може очекивати у овој години пад бруто друштвеног производа (БДП) од неколико процената.

- Због поплава ћемо имати пад у области трговине која у структури БДП-а учествује са 16 одсто, а ако узмемо у обзир и чињеницу да је пољопривредна производња значајно страдала у поплавама, те да је ово изборна година у којој нема инвестирања, може се очекивати да ће то резултирати значајним падом БДП-а - нагласио је Павловић.

Када је ријеч о спољнотрговинској размјени Српске, у првих пет мјесеци дошло је до повећања извоза за 4,3 одсто, док је увоз повећан за 5,3 одсто. Обим робне размјене Српске са иностранством у овом периоду износио је 2,945 милијарди КМ, од чега се на извоз односило 1,063 милијарде, а на увоз 1,881 милијарда КМ. Спољнотрговински дефицит у првих пет мјесеци износио је 817,54 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом била 56,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана