Производња у Фабрици вијака почиње до краја године

Слободан Дакић
Производња у Фабрици вијака почиње до краја године

МРКОЊИЋ ГРAД - За један од најзначајнијих привредних колектива у Мркоњић Граду, “Фабрику вијака” долазе бољи дани.

Наиме, након проведеног стечајног поступка, Основни суд у Бањој Луци прихватио је план реорганизације и формирања новог предузећа, чији ће већински власник бити Република Српска, а очекује се да би ново предузеће с производњом могло да почне до краја године.

- РС ће у новом предузећу бити власник 57 одсто капитала, преко фондова пензијског и инвалидског и здравственог осигурања, Пореске управе РС и општине Мркоњић Град. До средине септембра Влада Републике Српске треба да формира нови Надзорни одбор фабрике, који ће именовати нови менаyмент предузећа - рекао је начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија.

Додао је да ново предузеће неће имати никаквих потраживања из ранијег периода, јер су у стечајном поступку сва потраживања “поравната”.

- Фабрика ће задржати постојећи производни програм, јер за то постоје задовољавајући производни капацитети, али и тржиште - истакао је Тегелтија.

Стечајни управник фабрике Aлександар Њежић појаснио је да је у стечајном поступку суд прихватио реорганизацију предузећа и бизнис план за новоформирано предузеће.

- Бизнис план је амбициозан јер је њим предвиђено да ново предузеће за три године достигне годишњу производњу од 2,5 хиљаде тона вијака и других производа од метала. Тада у предузећу треба да ради око 200 радника, колико је предузеће имало запослених и прије стечајног поступка - рекао је Њежић.

Фабрика вијака била носилац развоја металопрерађивачке индустрије у мркоњићкој општини, па и у регији прије посљедњег рата.

Тада је у овом колективу било запослено око 500 радника, а и годишње је произвођено десетак хиљада тона вијчаних производа.

Радници

Када је ријеч о обавезама према 200 радника који су у стечајном поступку остали без посла, оне ће бити регулисане продајом имовине предузећа. Наиме, у плану је да се дио простора фабрике поред котловнице, компресорске станице и магацина прода. За тај простор заинтересована је општина Мркоњић Град и ту би требало да се гради градска топлана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана